Våroffer av Anders de la Motte – anmeldelse


Våren 2019 flytter legen Thea Lind og mannen hennes David tilbake til hans barndomstrakter i Tornaby. David er kjendiskokk, men ryktet hans har fått en stygg ripe i lakken etter en restaurantfadese i Stockholm. Hans mor er en mektig drivkraft i lokalsamfunnet, og hun har bidratt til at de kan starte restaurant i det gamle slottet.
Thea er ansatt som distriktslege. I et eldgammelt eiketre på eiendommen finner Thea en metallboks med et polaroidfoto av en ung jente sammen med fire barn i uhyggelige dyremasker. Thea blir nysgjerrig på det urovekkende motivet, og begynner å spørre litt rundt. Det viser seg raskt at langt fra alle er villige til å snakke om jenta på bildet, Elita Swartling – vårofferet.
Hva var det som skjedde den natten da grensen mellom liv og død er på det smalese? Det er som sikkert, er at 16 år gamle Elita ble myrdet i skogen. Stebroren tilsto, og like etterpå forsvant den merkelig familien Swartling sporløst. Var drapet på Elita et ritualmord? Og var det virkelig stebroren som drepte henne? Og hva skjedde egentlig med familien Swartling? Det 35 år gamle drapet tærer på lokalsamfunnet og for Thea blir det en farlig besettelse.

Nå har jeg lest hele Årstidskvartetten av Anders de la Motte – og jeg elsket alle bøkene. De er enkeltstående, så det spiller ingen rolle hvilken rekkefølge du leser dem i. Det eneste som binder dem sammen er måten de er skrevet på, hvor de foregår og at de enkelte bøkene foregår i hver sin årstid.
De la Motte beskriver omgivelser og stemninger på en måte jeg nesten ikke har opplevd før, noe som gjør historien enda bedre. Også blandingen av gammelt og nytt, samt et personlig problem fra hovedpersonens side gjør at disse bøkene absolutt er å anbefale!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *