Vårens bøker fra Gyldendal

PapirguttenPapirgutten av Kristina Ohlsson
Originaltittel: Davidsstjärnar
(medio mars)
Stockholm vinterstid. To gutter forsvinner på vei til tennistrening. Et kraftig snøvær har rammet byen og gjør letearbeidet vanskelig. Samtidig blir en førskolelærer skutt i skolegården foran øynene til flere barn og foreldre.
Fredrika Bergman og Alex Recht står overfor sin vanskeligste etterforskning da de dras inn i jakten på en morder som er like hensynsløs som effektiv. Etterforskningen leder dem til den såkalte Papirgutten. Men hvem er han egentlig? Er han virkelig? Er hendelsene tilfeldige, eller har de to sakene noe med hverandre å gjøre.
Eden Lundell, terrorsjef i Säpo, blir ufrivillig en brikke i morderens spill. Hun bærer på en hemmelighet som hun har holdt skjult selv for sine nærmeste. Men jakten på morderen blir plutselig personlig, og både hun og familien hennes blir utsatt for stor fare.

Før du dødeFør du døde av Åsa Träff og Camilla Grebe
(ultimo januar)
En tenåringsjente blir vitne til et brutalt mord i et av Stockholms bedre strøk. Hun ser både offeret og gjerningsmannen, men hukommelsen klarer ikke å skille mellom faktiske hendelser og hallusinasjoner og gjør henne uegnet som vitne.
Fem år senere: Psykologen Siri Bergmann har endelig fått balanse i livet sitt. Hun er nybakt mamma og har et flott forhold til samboeren Markus. Så går hun gjennom noen gamle papirer som har tilhørt hennes første mann, Stefan, som tok livet av seg. Hun finner en usannsynlig kobling til mordet i parken, en kobling som er vanskelig å bortforklare. Selv om Siri tror hun har kommet over Stefans død, klarer hun ikke å slippe taket på at det har noe med mordet å gjøre. Da hun begynner å undersøke saken på egenhånd, samtidig som hun ufrivillig trekkes inn i det som har skjedd, begynner livet å falle sammen rundt henne. Hun mister grepet om tilværelsen og går fra å jakte på sannheten til selv å bli jaget.

Jenta uten hjerteJenta uten hjerte av Marit Reiersgård
(primo februar)
Politietterforsker Verner Jacobsen ligger søvnløs – dagen etter skal han begrave sitt eneste barn, en sønn død av kreft. Telefonen ringer, 15-årige Idunn Olsen er funnet drept i snøen ved den store obelisken ved steinbruddet i Lier. Mens Verner er på åstedet, får han melding om at bårebilen med sønnens kiste er stjålet og på vidvanke. Og snart begynner de første avhørene. Idunn hadde vært på vei fra en ungdomsfest dit politiet var innkalt. Ungdommene er merkelig tause om det som skjedde.
Men blålysene får også i en annen retning denne tidlige vintermorgenen. Et hus like i nærheten av åstedet er nedbrent, og en eldre dame er omkommet.
To mysterier, vonde intriger og intense følelser i konflikt, en sak der etterforskerne Verner Jacobsen og Bitte Røed vil trenge all sin dristighet og dype innsikt i menneskesinnets irrganger.

Sjeler av vindSjeler av vind av Mons Kallentoft
(primo februar)
Sommerluften dirrer av hete. På aldershjemmet blir den 79 år gamle Konrad Karlsson funnet hengt i snoren til alarmknappen. Det meste tyder på selvmord, men da Malin Fors og hennes kollegaer snakker med personer i hans nære omgivelser, forteller alle om en mann full av livskraft. Han var godt likt av personalet og en slags reservebestefar for Tove, Malins datter, som har sommerjobb på aldershjemmet.
Mistanken om mord er sterk. Konrad Karlsson var en samfunnsengasjert mann, og i løpet av den siste tiden hadde han sendt flere sinte leserinnlegg til avisene. Hvem hadde noe å vinne på den syke, gamle mannens død? Er han rik, og i så fall, hvem er arvingene? Malin Fors leter etter spor.

En hellig allianseEn hellig allianse av A.J. Kazinski
(primo mars)
Eva Krantz føler at livet har gått i stå. Hun er 55 år, har akkurat mistet journalistjobben i en stor avis og bor alene i et falleferdig rekkehus. Kjæresten døde før de rakk å flytte sammen.
Eva trenger en ny start og får jobb i en barnehage. Men i møte med en fem år gammel gutt snus livet hennes på hodet. Guttens mor er hoffdame for den danske kronprinsessen, og snart får Eva mistanke om at gutten har vært vitne til et mord. Gutten vil ikke si noe, så Eva følger det eneste sporet hun har; en barnslig tegning av et drap.
Langsomt går det opp for Eva at hun står overfor en forbrytelse som har forbindelse til det danske kongehuset og en to hundre år gammel allianse. Noen arbeider for å få gjeninnsatt monarker i hele Europa.

 

Dukkene av Mo HayderDukkene (primo april)
Pasientene på Beechway mentalsykehus er veldig lett påvirkelige. En hallusinasjon kan spres som et virus. Når uforklarlige strømbrudd leder til en rekke horrible hendelser, sprer frykten seg både blant de ansatte og pasientene. Den psykiatriske sykepleieren AJ prøver å komme til bunns i årsaken til massehysteriet.
Samtidig prøver privatetterforsker Jack Caffery å finne en død kvinne. Han vet selv altfor godt hvordan det er ikke å få svar på en forsvinning. Da AJ ber om hjelp til å løse saken på sykehuset, må begge mennene konfrontere ubehageligheter i sitt eget liv.

Si at vi har hele dagenSi at vi har hele dagen av Anne Kyong-Sook Øfsti
(primo mai)
Rebekka sørger over søsteren Marions død – de er begge adoptert fra Korea, og vet ingenting om hvem mødrene deres var. Hun bestemmer seg for å lete etter røttene sine. I Korea møter hun I-Sook, som bærer på en mørk og uforløst historie. Og hun møter «komfort-kvinnene», unge jenter som ble holdt fanget og misbrukt av japanske soldater under krigen, og som ble utstøtt av sine egne da de senere kom tilbake til Korea.
Menneskene i denne romanen stiller seg spørsmålet: Hvem kunne jeg ha blitt om alt hadde vært annerledes? Det er en fortelling om hvordan minner blit glemt og hva som skjer når man velger på huske.

Doktor Fredrikis kabinettDoktor Fredrikis kabinett av Jørgen Brekke 
(medio mai)
Trondheim anno 1769: Politimester Nils Bayer har lovt å holde seg unna de sterke drikker i et forsøk på å vinne kropiken Ingrid Smeddatters kjærlighet. I tillegg sliter han med helsen, men får liten tid til sengeleie. Først dukker det blodige liket av en ung pike i et skogholt utenfor byen. Så vender byens tidligere lege, Stadsfysikus Fredriki, tilbake etter over ett år i utlendighet, han har med seg et mystisk kabinett og en søvngjenger med profetiske evner. Bayer får annet å tenke på enn numne lemmer og hyppig vannlating. Snart virvles politimesteren inn i en spiral av hendelser, som kan vise seg å være med dødelig enn sykdommen han bærer på.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *