Unni Lindell anbefaler: Den stumme gutten av Parinoush Saniee

Den stumme guttenTittel: Den stumme gutten
Forfatter: Parinoush Saniee
Utgitt på Font Forlag 2013
Oversatt av Nina Zandjani

Unni om boka:
Å lese denne boka er å bevege seg inn i fremmed farvann. For meg var boka lærerik og utfordrende. Forfatteren er en av Irans fremste kvinnelige forfattere. Hun tegner et portrett av en liten familie; en mor, en far og to sønner. Shahab, den yngste er en slem og trassig guttunge som setter hele familiens tilværelse på hodet. Den eldste, Arash er vellykket og grei og farens store stolthet. Med alvor og humor følger vi Shahab gjennom morens fortvilte øyne, helt fra han som liten gutt blir satt bort til en dagmamma som ikke snakker persisk, men som har en tyrkisk dialekt som gutten inne forstår. Til han som tjueåring viser et eksepsjonelt kunsttalent. Under oppveksten stormer Shahab frem; ødelegger storebrorens ting, skraper opp farens bil, driver moren til vanvidd og kaster en murstein fra hustaket og ned i hodet på farmoren.
Og bakom suser storfamilie, slik familier i ayatollahenes Iran danner et shelter mot alt utenfor. Det er matlaging og brylluper. Lukter og farger. Lover og regler. Urokråka Shahab sliter ut sin mor og sine omgivelser og setter familieforholdene på prøve. Han hater sin far, som han ikke tror er hans far. Sin mors sønn derimot, det er han! Trygg på hennes kjærlighet utfordrer han alle rundt seg. Aller mest seg selv. Og noen av scenene er kostelige, andre såre. I bunn og grunn handler denne boka om ikke å gi ved dørene, om ikke å følge alle lover og regler. Om å holde seg til kjernen i seg selv, uansett om verden utenfor banker og banker og banker på sjela di. Jeg heier på Shahab. Han innser at han er grunnleggende usikker og at det er en «sykdom» han aldri vil bli kvitt! I femte klasse skjer det noe som får ham til å endre seg, men bare litt. Som tjueåring, når moren steller i stand et stort selskap for ham staker han ut fremtiden. Siste setningen fikk meg til å le høyt!

 

Foto: Jørn Grønlund

Foto: Jørn Grønlund

Om Unni Lindell: 
Unni Lindell er en av Norges mestselgende forfattere, kanskje mest kjent for sine bøker om politietterforsker Cato Isaksen. I tillegg til dette har hun også utgitt humorbøker, dikt, noveller og bøker for barn og ungdom.

Brudekisten

 

 

I høst kommer den 10. boken om Cato Isaksen:
Brudekisten:
Tolv år gamle Maike Hagg, datteren til en psykiatrisk pasient, døde i kjelleren på Gaustad sykehus i Oslo i 1988. Politiet konkluderte med at det var en ulykke, at jenta falt ned fra en gardintrapp og slo hodet i steingulvet.
Emmy Hammer og Aud Johnsen møtes 25 år senere for å snakke om det som egentlig skjedde med venninnen den gangen. Foreldelsesfristen for drap nærmer seg. Møtet blir farlig: angst og hat trigger en kaldblodig morder frem fra skyggene. En kvinne blir drept, den andre jaget.
Cato Isaksen og Marian Dahle får saken. Miljøet på det psykiatriske sykehuset trer sakte frem; noe hviler i skyggen av noe annet. Psykiatrien ble politisk endret på nittitallet; alle skulle ut i samfunnet igjen. De slottsaktige bygningene på Gaustad ble tømt. Men én flyttet aldri ut.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *