Ukens boktips fra Vidar H. Andersen. Prins Faisals ring av Bjarne Reuter

Prins Faisals ringPrins Faisals ring av Bjarne Reuter
Cappelen Damm 2008

Vidar om boken:
“Prins Faisals ring” er en utrolig spennende eventyrbok for både ungdom og voksen. Den handler om Tom Collins, en gutt på 14 år, og hans heltemodige innsats. Handlingen er algt til 1600-tallet. Tom Collins bor sammen med moren, og sin halvsøster Feodora Dolores Vazgues. De bor i den lokale baren til den late og onde senor Lopez på den lille øya Nevis i karibien. Tom arbeider sammen med moren og halvsøsteren på baren. Men han har en drøm om å finne en skatt, en skatt som han kan bruke for å kjøpe fri både moren og søsteren fra den onde bareieeren senor Lopez. Så hver natt ror han ut med jollen sin for å dykke etter vrakgods.

Tom er en eventyrlysten gutt. Moren er halvt spansk og halvt britisk, faren var irsk. Tom har arvet ikke bare det røde håret og de grønne øynene fra ham, men også det irske lynne. Han er ofte i tottene på halvsøsteren fordi hun er spansk. Han hater nemlig spanjoler. Det er ikke alltid lett å være Tom fordi det er mange som har fordommer mot irer. Han har livlig fantasi og blir ofte sett på som en ikke er til å stole på, fordi han forteller så mange historier og løgner. Det sies at han har adelig blod i årene og at farmoren hans var den beryktete Gráinne Ni Mháille som herjet i Irskehavet på 1500 tallet.

En natt støter han på to overlevne fra et skipsbrudd; Ramon den fromme fra Cadiz i Spania og en høvdingsønn, en prins, fra Kapp Verde. Prinsen er verdt sin vekt i gull hvis han føres hjem. Han har en ring som beviser at han er en høvdingsønn. Ramon lover ham halvparten av formuen som takk for at han reddet dem. En dag er Ramon den fromme og prinsen borte og Tom kan gå glipp av formuen.

Mesteparten av boka beskriver Toms jakt etter sin halve formue. Først reiser han til Jamaica. Der får han et møte med det tøffe livet i Port Royal og lærer seg kunsten å overleve. Han finner Ramon den fromme, som også har mange andre navn, men prinsen er solgt som slave. Tom fortsetter lettingen etter prinsen blant øyas mange slaver, på slaveplantasjer og slaveauksjoner, for deretter å ville bringe ham tilbake til Kapp Verde. Hvordan vet han ikke ennå.

Boka er en historisk fortelling. Selve fortellingen om Tom er fantasi, men den er skrevet ut fra hvordan det var på 1600-tallet. Vi får oppleve heksebrenning, pirater og slaveriets brutale og urettferdige sider på nært hold.

Boka er på nesten 500 sider med fantastiske opplevelser. Forfatteren av boken, Bjarne Reuter, er en av Danmarks mest kjente nålevende forfattere. Han har skrevet mer enn 60 bøker for barn, ungdom og voksne. Hans bøker er oversatt og utgitt i 16 land, og han har mottatt en rekke litterære priser.
Dette er en av mine favorittbøker! Noe steder på nettet, ser jeg at den står oppført som ikke tilgjengelig, bare på dansk osv… Før jeg skrev denne anbefalingen sjekket jeg med forlaget Cappelen Damm, der jeg kjøpte den siste nå i sommer, fordi den første rett og slett er utslitt av å bli utlånt igjen og igjen i femten år, og de har den inne som pocketbok, selv om det står ikke tilgjengelig på nettsiden deres. Dette i følge den personen som svarte i telefonen.

Vidar H AndersenVidar H. Andersen:
Født 1963 i Møre og Romsdal, men bor i dag i Moss sammen med kona Jane.

Han jobber som forfatter, skribent, bokanmelder, redaktør og bokillustratør.

I 2013 debuterte han som kriminalforfatter med boken
ForsideMysterietMysteriet:
Her møter vi Else, som har vokst opp hos fosterforeldrene sine og har blitt innesluttet og alene. Hun treffer mennesker via Internett. Hun er lynende intelligent og når hun endelig treffer en person som kan utfordre hennes intellekt kan dette enten føre til at Else endelig finner sin plass i verden, eller til at alt går galt.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *