The Black Dahlia av James Ellroy

The Black DahliaTittel: The Black Dahlia: Mordet på Betty Short
Forfatter: James Ellroy
Utgitt på Aschehoug (Pocket 2006)
Oversatt av Leif Helgeland
Utkom originalt i USA i 1987, som første bok i L.A.-kvartetten
Kilde: Bibliotekbok

James Ellroy er kjent for sin sorte humor og hardkokte fremstilling av vold og autoritetsbruk – andre kjennetegn er svært komplekse plot og et usedvanlig pessimistisk verdenssyn.

The Black Dahlia er en roman basert på en virkelig hendelse. Elizabeth (Betty) Short ble funnet drept i Leimert Park i Los Angeles den 15. januar 1947. Kroppen henes var maltraktert og delt i to. Ansiktet var kuttet opp fra munnen til øret og kroppen var tømt for blod. Mordet er til dags dato ikke løst, og er blitt kilde til store spekulasjoner.

I 1958 ble James Ellroys mor, Geneva Hilliker, drept i El Monte. Etter at en venn fikk tilgang til etterforskningsnotatene angående drapet på Ellroys mor, påbegynte Ellroy sin selvbiografi My Dark Places. I denne boken, og i etterordet til The Black Dahlia tilstår Ellroy at han var seksuelt tiltrukket av sin mor og at han blant annet forsøkte å spionere på henne når hun hadde sex. Hans manglende evne til å akseptere eller forstå disse følelsene ledet ham til å projisere dem på et annet drapsoffer, Elizabeth Short og gjennom sin oppvekst brukte Ellroy Short som et surrogat for sine  motstridende følelser og lengsler.

Boken er noe av det beste jeg har lest – språket, handlingen, skildringene, spenningen og Ellroys (påståtte) hendelsesforløp er rett og slett fantastisk krim. Handlingen foregår på slutten av 40-tallet – og det tok faktisk ganske lang tid før jeg innså at boken kom ut på 80-tallet – forfatteren formelig drar oss rett tilbake til tiden slik det var i det hardkokte og tøffe LA-miljøet på den tiden.

Boken er første bok i L.A.-kvartetten som fortsetter med The Big Nowhere (1988), L.A. Confidential (1990) og White Jazz (1992). Bøker som definitivt må leses!

 

 

3 tanker om “The Black Dahlia av James Ellroy

  1. Dette er jo boka som inspirerte til ett av drapene i Pierre LeMaitres «Irène»! Milde himmel- jeg må kanskje ta en kikk på den hvis jeg overlever førstnevnte!? Mulig jeg burde vente litt- mulig jeg heller skal kaste meg over den!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *