Svindel og multelikør av Catharina Ingelman-Sundberg

Svindel og multelikørTittel: Svindel og multelikør
Forfatter: Catharina Ingelman-Sundberg
Utgitt på Silke Forlag 2013
Originaltittel: Kaffe med rån (2012)
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

«Dette er et ran!»
Damen i kassen leste og så opp med et smil.
«Hva kan jeg hjelpe deg med?»
«Tre millioner, kjapt!» sa Märtha.
Damen i kassen smilte enda bredere. «Vil du ta ut penger?»
«Nei, DU skal ta ut penger til meg, NÅÅÅÅ!»
«Jeg forstår. Men pensjonen har ikke kommet ennå. Den betales ut i midten av måneden, frue».
Märtha kom ut av det. Dette var i ferd med å utvikle seg i en helt annen retning enn hun hadde tenkt. Det var best å handle med det samme. Hun tok tak i stokken og kjørte den gjennom luken. Så hyttet hun med den der inne så godt hun kunne.
«Skynd deg! De tre millionene mine!».
«Men pensjonen…»
«Gjør som jeg sier. Tre millioner. Legg dem i rullatorkurven!».
Da ble piken lei, reiste seg og hentet to mannlige kolleger […] og sa: «Vi skal ordne dette med pensjonen, skal du se. Og min kollega ringer så gjerne etter transport.»

Fem gode venner godt oppe i pensjonsalderen kjeder seg på aldershjemmet Diamanten. Dårlig mat og trist oppvartning, for lite mosjon og stadige innsparinger – sannsynligvis ville de hatt det bedre i fengsel!
Så får Märtha en god idé: De skal begå en forbrytelse og sørge for å bli dømt for den. En eller annen form for økonomisk kriminalitet, et lite kupp av noe slag – byttet skal de gi til fattige og gamle.
Gjengen setter rullatorene i høygir og tar inn på et luksushotell med massevis av rike gjester. Men alt går ikke som planlagt og snart blir Pensjonistligaen dratt inn i underverdenen, og hva som helst kan skje.

En bok i «serien» gamle, svenske mennesker som gjør mer eller mindre morsomme ting. Det begynner å bli en del av disse og det er ikke helt min smak. Men likevel tar jeg meg i å humre over den lune humoren og de spenstige gamle menneskene som er med. Og i denne boken rettes det også et søkelys mot ting i samfunnet som bør og skal kritiseres – tilstanden på sykehjem… denne gangen er i Sverige, men det er like aktuelt i Norge.

Joda, en skikkelig kosebok er det, og liker man Karin Brunk Holmqvist så er dette ei bok i samme sjanger som nok også vil falle i smak. Selv kommer jeg nok ikke til å følge opp noe særlig mer av denne typen litteratur – men en og annen gang er det humrende koselig med slike bøker hvis man skal slappe litt skikkelig av.

En tanke om “Svindel og multelikør av Catharina Ingelman-Sundberg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *