Som avtalt med legen av Anne Sigvart

Som avtalt med legenTittel: Som avtalt med legen. Når hjelpeapparatet svikter
Forfatter: Anne Sigvart
Utgitt på Nova Forlag 2013
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

Får jeg vite det hvis han dør?

Vil dere prate med meg da? Eller er dere fortsatt bundet av taushetsplikten deres? Dere som skriver ut resept etter resept? Dere som stjal sønnen min fra meg.

Dere dømte meg til et liv i tortur. Dere dømte meg til å se mitt kjæreste, mitt barn, gå til grunne. Dere bandt meg på hender og føtter, tok fra meg min handlekraft. Dere vil ikke snakke med meg, lar meg ikke få vite hva dere tenker, hva dere gjør. Hvorfor dere behandler sønnen min slik dere gjør. Men med en gang bivirkningene av medisinene deres setter inn, når angsten, abstinensene og de medisinutløste psykosene kommer, da er jeg god å ha. Da er det jeg som tar ansvar, jeg som redder liv, jeg som pleier ham.  […]

Jeg prøver å fortelle dere at medisinene ikke hjelper. Jeg prøver å si til dere at medisinene deres gjør ham syk.

Aleksander innfrir ikke helt forventningene fra omgivelsene rundt seg. Verken i barnehagen eller på skolen. Når han er ti år gammel får han diagnosen ADHD og legene gir ham Ritalin. Dette er bare begynnelsen. For hvert nye symptom, om det så er symptomer som skyldes abstinenser fordi han slutter med Ritalin, får han en ny diagnose som behandles med nye medisiner – sterke og avhengighetsskapende medisiner.

Det er moren til Aleksander som skriver denne boken, som skildrer hvordan hun sakte, men sikkert ser gutten sin gå til grunne, og hvordan hun på ingen måte har noe som helst å si i møte med et hjelpeapparat som forvandler Aleksander til en pillenarkoman.

Som før klarer jeg ikke helt å anmelde slike «historier fra virkeligheten» på vanlig måte. De litterære kvalitetene kommer i bakgrunnen for de sterke historiene. For dette er en sterk historie, dog ikke overraskende hvis man har fulgt litt med i media. Det er mange som får samme behandling som Aleksander. Som forventes å passe inn i vår A4-samfunn, og som får diagnoser nærmest kastet etter seg hvis man avviker fra normen, og dette blir man medisinert for. Når vi helt klart ser at med bare litt tilrettelegging og terapi, så vil disse menneskene fungere veldig godt i samfunnet…
(Så var det dette med å ikke starte en debatt om temaet da…)

Alt i alt en bra bok om temaet, og det er vondt å lese om denne morens kamp mot det såkalte hjelpeapparatet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *