Smertens aveny av Roar Sørensen

Smertens avenyTittel: Smertens aveny
Forfatter: Roar Sørensen
Utgitt på Commentum Forlag 2013
Kilde: Biblioteket

Martin lå på golvet i en blodpøl – eller, om han selv skulle ha skrevet politirapporten: «Liggende med armene utstrakt, på ryggen, samlede bein, med store mengder blod under torso.» Ingen etterforskningsleder likte ord som «blodpøl». Halsen var skåret over. Kuttet var så dypt og langt at det så ut som en ikke helt vellykket halshugging. Såret var «gapende». Eller, igjen, om han skulle ha skrevet rapporten. «Et femten centimeter langt og minst tre centimeter  dypt kutt, forårsaket av en skarp gjenstand, sannsynligvis en kniv».
Men det var ikke alt. Nei, det var ikke på langt nær alt.

Stein Inge Olsen, kalt Stingo, er en norsk ekspolitimann som har flyktet fra et trøblete liv i Norge og bosatt seg på Filippinene. Idet han sitter i badekaret med en Smith & Wesson .44 Magnum i munnen, ringer telefonen og kona til en av hans venner vil ha ham til å komme.
Martin Werner, innehaveren av nattklubben Forbidden Pleasures, har blitt drept i sitt hjem i Angeles City og det lokale politiet er ikke interessert i å oppklare saken.
Litt motvillig begynner Stingo å grave i Werners liv, og med det Angeles Citys brokete barmiljø – og han blir nødt til å revurdere alle sine forestillinger om svik og sannhet, skyld og ansvar, frihet og tvang.

I tillegg til å være en meget god kriminalroman, er dette også en bok som setter søkelyset på de mindre gode sidene ved Filippinene, og ikke minst nordmenns syn på hva som egentlig foregår der og hvorfor.

Boka er godt håndverk tvers igjennom! Sørensen, som selv er bosatt på Filippinene, kjenner godt til miljøene og gir derfor en realistisk beskrivelse. Krimgåten er solid, detaljert og uten løse tråder og lettvinte løsninger. Og når denne flettes inn beskrivelsene av enkeltmenneskers historie gjennom årene, blir dette både en god og viktig bok å lese!

Det er ingen lett bok å lese – både fordi Sørensen til tider er veldig klinisk og detaljorientert i sin måte å skrive på, men dette gjør bare at boken er veldig troverdig – og fordi det kan være vanskelig for «oss nordmenn» å lese om hvordan livet på Filippinene kan arte seg – både for utvandrende nordmenn og ikke minst de innfødte – men desto viktigere er det at vi leser om det.

Kort og godt – en meget solid roman som hadde fortjent et større publikum enn den faktisk har fått!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *