Skyldig – til det motsatte er bevist av Stein Inge Johannessen og Roger Pihl

Forfatter: Stein Inge Johannessen forteller sin historie til Roger Pihl
Utgitt på Juritzen Forlas AS 2012
Kilde: Egen bok

Sånn som det nå er, løper de stafett uten stafettpinne. Eller rettere sagt, de forsøker etter beste evne å beskrive stafettpinnen ved hver veksling. For hver veksling blir beskrivelsen endra litt. Sånne som meg burde få utnevnt tre faste dommere til å følge saken hele veien.

Stein Inge Johannessen er den perfekte drapsmann – ifølge politiet. Han blir fengslet i seks måneder, med brev- og besøksforbud. Han knekkes gradvis av isolasjonen og avhørene han blir utsatt for – til slutt ber han om å få tilstå drapet.

Boken viser en skremmende side ved politi og påtalemyndighet – hvor forutinntatthet står i veien for god etterforskning, og gir etterforskerne tunellsyn og mangel på vilje til å se andre løsninger. Stein Inge blir i desperasjon drevet til selvmordsforsøk – for hva kan han gjøre når han bedyrer sin uskyld, men ingen er villig til å høre på ham.

Gi henne (politiets eneste vitne) gjerne 99 prosents troverdighet – men vær så snill å gi meg én.

Selv om historien er tragisk og lett kunne ha ført til et justismord – klarer jeg ikke å fri meg fra tanken om at politiet fikk god hjelp i forhold til å peke ham ut som drapsmann. Vel var vitnet ikke av de mest troverdige – men likevel kommer han fra et miljø hvor man tross alt må ha i bakhodet at man ikke er blant de mennesker som har mest troverdighet og hvor man i narkorus, pengenød o.l. lettere kan komme i en slik situasjon hvor man kan bli drapsmann, enn ellers – og når politiet i tillegg gjentatte ganger tar ham i løgn (fordi han ikke ønsker å innrømme andre kriminelle forhold), forstår jeg at politiet aner ugler i mosen! Jeg ser selv at jeg med dette deler den samme forutinntattheten som politiet viste, men jeg påpeker bare at det er mulig å forstå politiet her også, i hvert fall delvis. Men til sjuende og slutt skal politiet selvfølgelig har mer å gå på enn de hadde i denne saken her – og heldigvis   er Stein Inge Johannessen i stand til å fortelle oss denne historien, for den er viktig!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *