Skyggerom av Jan-Erik Fjell

Forfatter: Jan-Erik Fjell
Utgitt på Juritzen Forlag 2012
Kilde: Egen bok innkjøpt

Han hadde sett det som var bakenfor nå. Fasaden hans var gjennomskuet. Han hadde sett hvordan den hadde prellet av som maling på et eldgammelt hus. Den virkelige Anton Brekke, som kom frem når han var alene, som nå. Borte var det fandenivoldske blikket og nesen som sto høyt. Mannen som hadde gått ut av den grå Passaten med rak rygg og et stivt blikk for to timer siden, var blitt forandret med det samme han hadde kommet inn på hotellrommet. Lyset der inne ble slått av og på, som om han ikke hadde noe bedre å gjøre. Forhåpentligvis hadde han ikke det. Forhåpentligvis var han ikke engang i nærheten av svaret han søkte. Likevel måtte han følge med. Se med egne øyne hva Kripos’ soleklare ener drev med. Om instinktet han var blitt så kjent for, hadde våknet denne gangen.

Bernandas er på vei til Norge med en last han ikke vet hva er. Det eneste han vet er at den ikke er lovlig å ha med seg over noen grense. Da han kommer til det avtalte møtestedet er det ingen der til å plukke opp lasten. Mottakeren møter rett og slett ikke opp. Bernandas ringer sin kontakt i Litauen og får beskjed om å ta inn lasten for natten, så skal han ordne opp. Og når Bernandas finner lasten, er det slett ikke det han hadde forventet seg. To par unge øyne stirret skremt på ham. Bernandas er ikke i tvil om hvorfor de to guttene har blitt sendt til Norge – det finnes bare en grunn!

I Sarpsborg har Viggo Holm blitt funnet drept i sitt hjem, og Kripos-etterforsker Anton Brekke blir sendt dit for å prøve å løse saken. Med seg på laget får han også den nyutdannede politimannen Magnus Torp og den mer erfarne Ole Kval. Inne hos Holm finner de et telefonnummer som viser seg å føre til en litauisk telefon.

I oppfølgeren til den kritikerroste debuten til Jan-Erik Fjell, Tysteren, fortsetter han med sine svært spennende intriger og kløktige og geniale løsninger. Ingenting kommer gratis i denne boken, og løsningen var for meg ikke mulig å gjennomskue. Sporene legges ut litt etter litt, og nøstes sammen på en måte som gjorde at jeg satt igjen som et stort spørsmålstegn: I didn’t see that coming!! Og likevel var det logisk og åpenbart at det var slik det måtte henge sammen…

Anton Brekke er fortsatt en ufordragelig etterforsker med et altfor stor ego. Han minner meg ikke så rent lite om Dr. House i TV-serien med samme navn. Til og med avhengigheten er der, om enn i Brekkes tilfelle ikke av piller, men av pengespill. Og på samme måte som House, oppdager man at man også på et punkt faktisk liker Anton Brekke, tross alt. Vi møter også en litt annerledes Brekke i denne boka, en litt mer menneskelig side – som nok kanskje ikke gjør han videre mer sympatisk – men Fjell viser likevel at han har følelser.

Jeg har sett omtaler av boka hvor det påpekes at plottet er uoversiktelig og har for mange karakterer, og at man ikke liker boken rett og slett fordi man ikke liker Anton Brekke! Jeg er fullstendig uenig – plottet er genialt bygget opp og nøstet sammen, det blir logisk til slutt selv om det kanskje kan være litt utfordrende å følge trådene gjennom hele boka så faller alt på plass til slutt. Anton Brekke er ingen sympatisk fyr, og det tror jeg forfatteren har gjort helt bevisst – en bok er ikke dårlig fordi man ikke liker karakteren.

Boken ble for meg et bevis på at man ikke skal dømme en bok ut fra andres meninger (nå skyter jeg meg selv i foten her, iom jeg tross alt driver en blogg og håper at andre følger mine meninger og tips)… men jeg var rett og slett negativt innstilt til denne boken på bakgrunn av anmeldelser jeg hadde lest! Heldigvis motbeviser Jan-Erik Fjell så til de grader, og det hele ender opp med å gi meg en fantastisk spennende leseopplevelse!

 

2 tanker om “Skyggerom av Jan-Erik Fjell

  1. Hei! For en fin blogg du har, er innom for første gang i dag. Har sittet å lest Skyggerom i hele dag, klarte ikke å legge den fra meg, på tross av ulme blikk fra familien. Kjempefin anmeldelse du har skrevet, sier meg helt enig i alt du skriver 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *