Sinte hvite menn av Audhild Skoglund

Sinte hvite mennTittel: Sinte hvite menn – de ensomme ulvenes terror
Forfatter: Audhild Skoglund
Utgitt på Humanist Forlag 2013
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

Det er det ekstreme i den menneskelige naturen og i kulturen som har fascinert meg såpass at jeg ønsket å trenge dypere inn i fenomenet soloterrorisme. Det har jeg søkt å gjøre gjennom å se nærmere på en del soloterrorister, og å belyse historiene deres med forskning på feltet. Jeg har valgt først å gå i dybden på noen få ensomme ulver som har begått terrorhandlinger, og deretter sammenligne funnene med et bredere utvalg.

Hva får ensomme ulver til å begå terrorhandlinger? Og hva skiller dem fra terrorister som opererer i grupper? I denne boken blir historien, ideologien og psykologien til kjente og mindre kjente soloterrorister som Timothy McVeigh, Lasermannen John Ausonius, Peter Mangs, Ted Kaczynski og Anders Behring Breivik gått etter i sømmene, på jakt etter det som skiller en voldelig terrorist fra en alminnelig ekstremist.

Terrorisme er voldelige handlinger eller trusler om slike med politiske mål og motiver. Handlingene er ment å ha en psykologisk effekt langt utover det umiddelbare målet for volden. Terrorhandlingene begås av ikke-statlige grupper eller individer for å skape redsel og skremme et bredere publikum, som kan være en rivaliserende etnisk eller religiøs gruppe, en regjering eller et politisk parti, eller folk generelt. Gjennom oppmerksomheten terrorhandlingene gir, søker terroristen å påvirke eller skaffe seg makt til å skape politiske endringer, lokalt eller internasjonalt.
(Paul Hoffmans definisjon av terrorisme)

Igjen har Audhild Skoglund levert en flott skrevet bok om et veldig alvorlig og skremmende tema. Hun balanserer godt det faglige på en måte som gjør at det er lett forståelig uten at alvoret forsvinner.

Temaer som dette har jo alltid interessert meg, så jeg blir helt oppslukt når jeg begynner på en slik bok. Denne brukte jeg mindre enn et døgn på å lese, og det skyldes Skoglunds måte å skrive på – det lettfattelige, men samtidig godt dokumenterte som gjør at man kanskje klarer å få et bilde på disse soloterroristene vi alle frykter.

Boka gir oss mulige forklaringer på årsakssammenhengene til at noen går ut og blir soloterrorister, og det er interessant å lese hvor like disse menneskene er.

Jeg likte boka veldig godt, og vil anbefale den på det sterkeste.

 

En tanke om “Sinte hvite menn av Audhild Skoglund

  1. Tilbaketråkk: Sinte hvite menn – Audhild Skoglund | Julies bokbabbel - litteratur og småprat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *