Se Norges Blomsterdal av Ingrid Bjørnov

Se Norges blomsterdalForfatter: Ingrid Bjørnov
Utgitt på Vega Forlag 2012
Kilde: Tilsendt fra forlaget

Korfolk er et jovialt folkeferd det er lett å få øye på i det offentlige rom, for eksempel i busskø. Der andre ventende rastløst skifter vekten fra det ene til det andre beinet, vil en korsanger stå fjellstøtt og urørlig i en slags på-stedet-hvil-posisjon. Middels breibeint med lydløse sko med lav hæl plasserer sangeren seg med vekten jevnt fordelt på begge føtter og med en liten svikt i knærne for ikke å belaste ryggen. Armene henger ledig langs siden. Klassisk korposisjon er det nærmeste man kommer stabilt sideleie i oppreist tilstand.

I denne boken tar Ingird Bjørnov en nærmere kikk på korsangere og korbevegelsen. Med sin alltid lune humor og sine festlige måter å fortelle på, starter hun med å fortelle om hvordan hun selv begynte i kor som niåring for å få kloa i en etterlengtet rød krimplinkjole.

Hun funderer over menneskenes evne til å huske melodier vi lærte som barn, selv lenge etter at ord og hukommelse er borte og hun gjør et forsøk på å besvare disse spørsmålene. Men dette er ikke en lærebok i korsang – det er en kjærlighetserklæring til sangen, koret og til det å være del av noe større enn seg selv.

Boken er skrevet som vi hører Bjørnov snakker. Den er så full av humor og skeive betraktninger at det er en fryd å lese boka. Og som en aktivt syngende alt i kor, vekslet jeg mellom å nikke gjenkjennende, le og tenke at «jaaaa, slik gjør jammen jeg også!». Men man trenger ikke å ha vært korsanger for å ha glede av denne boka, den bobler over av humoristisk fortellerglede og kjærlighet til kor, og vil være flott for alle å lese!

Alt:
Av altus, som betyr høy. Opprinnelig brukt om lyse herrestemmer, høyere enn tenor, falsett. Nå kaller man de superlyse gutta kontratenor, mens damer med mørk klang i stemmen kalles alt – eller tredjestemme.
Handler litt om hvor dypt du kan synge, men mest om å ha en varm, mørk, vakker klang. Litt finere enn sopran, mener mange. (Fra ordlista i slutten av boka)

En tanke om “Se Norges Blomsterdal av Ingrid Bjørnov

  1. Jeg digger den dama! Har «Lakseenka, nødskrik fra en tørrfrue». Lo så jeg grein av den lille boka. Så levende! Så på kornet! Da jeg fant ut at hun hadde skrevet pianobok for nybegynnere (altså meg) så måtte jeg kjøpe den også. Snakker meg om å lære pianospill med humor til 😀 Nå synger jeg ikke i kor, og det kan alle kor i nærheten være glade for, men jeg vurderer å kjøpe boka likevel. Den dama er morsom!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *