«Samuel Bjørk» er avslørt

Det henger en engel alene i skogenI fjor høst kom boken Det henger en engel alene i skogen, utgitt på Vigmostad & Bjørke under pseudonymet Samuel Bjørk. Den ble umiddelbart en suksess – uten at verken jeg eller Ingvar Ambjørnsen (les hans anmeldelse i VG) skjønner hvorfor.

Som jeg skriver i min anmeldelse: Jeg er nesten fristet til å tro at denne boken er et eksperiment av typen: Lag en historie der du blandet inn alt som tidligere har vært med i andre, populære krimbøker i én suppe og se om du klarer å lure leserne.

Men jeg tok dessverre feil – dette var ikke en superkjent forfatter som hadde lyst til å eksperimentere litt. I går ble det avslørt hvem denne Samuel Bjørk er: Frode Sander Øien – en 44 år gammel forfatter og musiker. Han sier til Dagbladet at han valgte å skrive under pseudonym for å få fri, få fred, for å slippe å tenke på hva han hadde gjort før.

Så da fikk jeg plutselig veldig dårlig samvittighet for bokanmeldelsen min – men ikke desto mindre; det er min ærlige mening om boka.

3 tanker om “«Samuel Bjørk» er avslørt

  1. Ingenting å få dårlig samvittighet for, han har sikkert ledd godt hvis han så det 🙂 Det var jo mange som tippet på Jo Nesbø og andre kjente forfattere, de var jo like på viddene. Kjekt at han sto frem, og har tid til å ta imot æren, for boken likte vi jo 🙂

  2. Jeg har tenkt litt på det der med å skrive under pseudonym. Jeg skjønner for så vidt idéen om å få beholde anonymiteten sin (så lenge det varer), men hva i alle dager i tanken med å skrive under pseudonym som ikke er hemmelig? Sånn som Robert Galbrait/ J.K.Rowling? Er det bare enda et grep for å skape blest og oppmerksomhet? Pussig!!!

  3. Når det gjelder J.K: Rawling/Robert Gailbrait så var vel tanken i utgangspunktet at hun skulle skrive noe annet enn Harry Potter uten å bli gjenkjent og hauset opp som forfatteren bak nettopp HP. Så skjedde det en lekkasje fra noen advokater innblandet i prosjektet, slik at hennes identitet ble offentliggjort før det i det hele tatt var meningen, hvis det i det hele tatt var meningen. Så slik sett var vel tanken hennes korrekt, men noen ble vel blendet av tilbudet om mye penger, kan jeg tenke meg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *