Ritaleser presenterer sine 10 på topp 2014 på Bok&Folk

Dere som følger med vet at jeg de siste par ukene har forsøkt å sette opp en topp 10 liste for årets bøker. Det var ingen enkel oppgave, for det første har jeg bare lest 40 av årets utgivelser, og for det andre liker jeg ikke å rangere på denne måten. Men følgende liste og og begrunnelse ble i dag presentert på Bok&Folk på Dokka!

Du skal lide10. Du skal lide av Frode Eie Larsen
Vestfoldforfatteren Frode Eie Larsen er ute med sin fjerde kriminalroman, og jeg er imponert over den positive utviklingen han har vist med sine bøker. Fra et litt ubehjelpelig forsøk rent språklig sett i første bok, til en handling som ikke helt fenget i andre bok – så har han i tredje og fjerde bok lært, tatt til seg konstruktiv kritikk og sannsynligvis blitt komfortabel i forfatterrollen og gitt oss to superspennende kriminalromaner.

Denne gangen går en bombe av under en forlagsfest på Farris Bad i Larvik. Comet Forlags stjerneforfatter Tanber Thyve forsvinner. Han våkner opp – ør og forvirret – på et fremmed hotellrom og husker ingenting fra det siste døgnet. På telefonen har han én melding: «Du skal lide!»

Politimannen Eddi Stubb får ansvaret for etterforskningen av det som snart viser seg å være en meget utspekulert morder og flere lik følger i kjølvannet. Alle spor peker mot den forsvunne forfatteren – men noen ganger må man se forbi det åpenbare for å finne løsningene.

En bok med spenning hele veien, ingen dødpunkter eller dveling ved skakkjørte privatliv. Den har korte og kompakte kapitler, handlingen er mettet med hendelser og ledetråder, spor og små framskritt mot løsningen. Bakgrunnen og motviet er god presentert, logisk og dyptgripende. Fortid og nåtid flettes elegant sammen, og gir meg en tilfredsstillende løsning.

Krypet9. Krypet av Ragnar Enger
Da jeg begynte på denne boken, syntes jeg at den minnet meg om noe jeg hadde lest tidligere – mange ganger tidligere. Og det var et par tre vendinger i historien jeg var sikker på at oppskriftsmessig skulle komme. Jeg ble så lettet og så glad da jeg oppdager at det gjorde de ikke! Tvert imot tok historien en vending jeg aldri så for meg – og på grunn av dette klatret boken høyt opp på min liste over veldig, veldig gode krimbøker.

Ni år gamle Ingrid Stenshagen blir funnet drept i Nordmarka. Spor på stedet sammenfaller med spor fra tre andre drap, gjennomført for mange år siden. Det siste offeret den gangen, var lille Ingrids tante. Reidar Johansen – Monstermannen, ble dømt for disse drapene og sitter nå i fengsel!

Politiet drar til Ringerike fengsel for å prøve å finne ut hvordan det hele henger sammen. I tillegg bruker de den nylig hjemkomne psykiateren Torgrim Schjelderup, som ekspert på gjerningsmannsprofiler i et forsøk på å finne gjerningsmannen.

En flott debutroman fra 28 år gamle Ragnar Enger. Historien er kompakt hele veien, uten digresjoner som fjerner oppmerksomheten fra saken og spenningen drev meg fra side til side. Jeg brukte faktisk ikke mer enn ett døgn på å lese den.

Jenta som sluttet å snakke8. Jenta som sluttet å snakke av Trude Teige
Sittende i en stol ved vinduet, med utsikt over den idylliske kystbygda Losvika, blir Sissel Våge funnet drept. Hun er sminket, og kledd i en lang, svart silkekjole.

Hun pleide å sitte der i vinduet og følge med, og visste nok mangt om mange – hun skrev til og med brev til de menneskene hun mente gjorde ting som ikke passet seg. Slik sett er det mange som kan ha motiv for å drepe henne.

Ett år tidligere ble Sissels far, predikanten, funnet drept i det samme huset – at gjerningsmannen fremdeles ikke er avslørt gjør ikke saken noe bedre for bygdefolket.

For fjerde gang møter vi Trude Teiges hovedperson, journalisten Kajsa Coren og hennes politiektemann Karsten. Bøkene hennes har gradvis blitt bedre og bedre, og med denne boka har hun truffet godt i sitt valg av tematikk. Riktignok har vi lest om predikanter som ikke klarer å oppføre seg tidligere – men i denne boka har hun klart å skildre overgrepene og ettervirkningene av dem på en veldig troverdig måte. Så lenge man skriver bra, kan man aldri skrive for mye om dette temaet som MÅ belyses for at vi skal få gjort noe med det.

Flukten7. Flukten av Torborg Igland og Amund Hestsveen
Dystopiske ungdomsromaner er i vinden om dagen, og selvfølgelig måtte det komme en på norsk også. Jeg ble umiddelbart skeptisk, for jeg har elsket Divergent, Hunger Games og Delirium-seriene og var redd for at dette rett og slett skulle bli en litt flau etterligning. Fordommene lå tykt utenpå meg når jeg satte meg ned med boka.

På side 11 var det slutt på fordommene, og prinsippet om å ikke forhåndsdømme noen verdens ting gjorde seg sterkt gjeldende. Det som i utgangspunktet hadde gjort meg skeptisk, den nordiske vrien på historien viste seg rett og slett å bli dens styrke. Kjente steder, hendelser, kunstverk og musikk gjorde at det ble mye nærmere meg som leser.

Historien foregår 60 år fram i tid, de nordiske landenes kultur og identitet er utslettet, kunst, litteratur og musikk er forbudt, regnet et giftig og havet er utilgjengelig. Staten Skandia holder befolkningen i et jerngrep, og de fleste vokser opp i dormer, uten familie.

En gang i året plukkes det ut ti ungdommer til offiserstrening og dermed et privilegert liv. Konkurransen er knivskarp og ingen vet egentlig hva som skjer med de som ikke plukkes ut. Men rett før utvelgelsen oppdager våre hovedpersoner Kodak, Livni og Jor en grusom hemmelighet og de bestemmer seg for at de er nødt til å gjøre noe!

At dette er første bok i Beta-trilogien lover mer spenning og leseglede framover.

Ridderkorset6. Ridderkorset av Jørgen Jæger
   En liten gutt blir funnet død på en fjelltopp. En vekter blir skutt under et ran. Liket av en kvinne driver i land på en øy. Alt dette skjer i løpet av kort tid i idyllsike Fjellberghavn. Politibetjent Cecilie Hopens samboer blir mistenkt og arrestert. Hennes sjef Ole Vik er sykmeldt og hun blir ikke hørt når stadig mer alarmerende spor dukker opp. Spor som peker mot en norsk topp-politiker og som leder til en skjult trussel, rettet mot hele nasjonen.

Dette er bok nummer sju om lensmann Ole Vik og hans kolleger. Jeg imponeres over at det er mulig å holde kvaliteten, spenningen, uhyggen og driven på topp gjennom 7 bøker, for det er enda ikke én bok fra Jægers hånd jeg ikke har plassert på min topp-liste.

Denne boken starter med en snikende uhygge som aldri helt slipper taket, de lokale tragediene brettes ut til å få et stadig større omfang, til det til slutt ender med å true hele vår nasjon.

Brudekisten5. Brudekisten av Unni Lindell
   I 1988 døde Maike Hagg etter et fall fra en gardintrapp. Dette skjedde i kjelleren på Gaustad psykiatriske sykehus mens hun var på besøk hos faren sin.

Dødsfallet ble klassifisert som en ulykke, men tjuefem år senere, rett før foreldelsesfristen er i ferd med å løpe ut, begynner Aud Johansen – datteren til en annen pasient, å grave i saken for å finne ut hva som egentlig skjedde den gangen. Men dette viser seg å være svært farlig materie å grave i, og Halloweenkvelden blir Aud Johansen drept – og Cato Isaksen og Marian Dahle må løse saken.

Unni Lindell er krimdronningen! Historien, bakteppet, etterforskningen, historikken om Gaustad og norsk psykiatri, personene, omgivelsene, spenningen, fremdriften, overraskelse, ledetrådene og frampekene, alt er så gjennomført i Unnis bøker.

Psykiatrihistorikken er med på å gi boka troverdig kjøtt på beina, og forfatteren klarer den vanskelig balansegangen med å ikke bruke mer tid enn nødvendig for å holde leseren i spenningens grep.

Hovedpersonene har vi blitt godt kjent med gjennom Lindells tidligere bøker om Cato Isaksen, privatlivet må med – men også dette i passende doser.

Hva skjedde med Amy4. Hva skjedde med Amy? Av R.S. Pateman
   Likheten er urovekkende og overmanner meg langsomt før beina glir vekk under meg. Jeg synker ned på knærne, ser at hånden strekker seg mot henne, vil ta på henne, kjenne om hun er virkelig, men er redd berøringen vil få henne til å forsvinne, som om jeg er et barn som sprekker en såpeboble.
   Jeg klarer ikke å stå imot da jenta løpet mot meg og presser kinnet mot mitt. Amy. Min Amy. Hun er håndgripelig. Virkelig. Her.

Ti år etter at Beths datter Amy forsvant sporløst, dukker en tro kopi av datteren opp på døra. Beth har aldri sluttet å tro at datteren vil komme tilbake, men denne jenta er bare ti år – like gammel som Amy var da hun forsvant. Men denne jenta, som kalles Esme, vet ting som bare Amy ville ha husket, og Beth blir nødt til å stille spørsmålstegn ved alt hun noensinne har trodd på.

Boken er velskrevet, og til tross for det som for meg personlig er «trusselen» om paranormale omstendigheter, så holdt hendelsesforløpet seg hele tiden til en så stor flik av normalen at jeg ble fullstendig hektet på å finne ut hva som var sannheten om Amy.

Vinterfolket3. Vinterfolket av Jennifer McMahon
   Gjennom alle tider har folk forsvunnet på mystisk vis fra den lille landsbyen West Hall i Vermont. Det har skapt grobunn for legender og spesielt går det historier om Sara Harrison Shea, en mor som elsket datteren sin over alt på jord – og når datteren hennes døde, gjorde hun alt hun kunne for å få henne tilbake.

Hundre år senere bor 19 år gamle Ruthie i Saras hus – en morgen er moren sporløst forsvunnet, og i jakten finner Ruthie Saras gamle dagbok. Etter hvert som hun leser blir hun oppslukt i den unge morens skjebne, om Saras mørke valg og uhyggelige hemmeligheter. Ruthie er nå kanskje den eneste som kan hindre historien å gjenta seg. For båndene mellom mennesker kan bli for sterke og det som da kan skje er veldig skremmende!

Dette er rett og slett en herlig spennende og skummel spøkelseshistorie for mørke vinterkvelder – eller som i mitt tilfelle – på dagtid mens det var lyst ute!

Elle melle2. Elle melle av M. J Arlidge
   Her møter vi en sterkt forstyrret person som kidnapper personer to og to, parene har noe å gjøre med hverandre på en eller annen måte, og de får et forferdelig ultimatum. Den ene må dø for at den andre skal overleve og slippe fri. Når dette er valget man har, kommer man til å gjøre seg selv til drapsmann, eller dreper man seg selv for å redde den andre?
Er dette bare en syk lek, eller finnes det en forklaring på gjerningsmannens handlinger.

Dette er den første boken med etterforsker Helen Grace i hovedrollen, og hvis dette er standarden til forfatteren, så kan jeg nesten ikke vente på neste bok. Det er en herlig psykologisk krim akkurat slik jeg vil ha den. De valgene ofrene står overfor er grusomme, og den overlevendes ettervirkninger gir historien en ekstra dybde – for det er ikke lett å være årsaken til at en annen person er død; enten du har drept vedkommende selv, eller om vedkommende har tatt sitt eget liv for å redde deg.

Til Jacobs forsvar1. Til Jacobs forsvar av William Landay
   I mars var jeg sikker på at jeg hadde lest årets beste bok – en krim helt utenom det vanlige. Den spilte på hele mitt følelsesregister og fikk virkelig i gang tankevirksomheten. Jeg endret stadig mening om alle personene som var involvert – sympati, irritasjon, sinne, tristhet. Den var så intens hele veien, og den peker på noe veldig sårt hos oss foreldre: Hvor godt kjenner vi egentlig våre barn?

For når 14 år gamle Ben Rifken blir funnet brutalt myrdet i en park, er visestatsadvokat Andy Barber overbevist om at det er en lokal barnemishandler som er den skyldige. Men etter hvert kommer det fram urovekkende opplysninger og avsløringer som gjør at Andys egen sønn, Jacob blir den hovedmistenkte.

Jacob sier at han er uskyldig, og Andy tror han, han må jo stole på sin egen sønn. Vi følger hele familien gjennom deres største drama, deres livs mareritt, den viser ekte familiekjærlighet og hvor langt man er villig til å gå for å redde sine egne barn.

Det er langt mellom denne typen bøker, og desto mer herlig når de dukker opp!

 

 

En tanke om “Ritaleser presenterer sine 10 på topp 2014 på Bok&Folk

  1. Oioi! Av disse har jeg bare lest «Brudekisten», så her var det mange jeg kunne tenke meg å lese! Først og fremst «Hva skjedde med Amy» og den du har som nummer en, «Til Jacobs forsvar». Vi får sjå hvor langt tida rekk ;o)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *