Rettsnotater 22. juli-rettssaken Oslo tinghus 2012 – Kristopher Schau

 

Forfatter: Kristopher Schau
Utgitt på No Comprendo Press AS 2012
Kilde: Eget eksemplar

Jeg er nødt til å høre etter … og ikke primært for å forstå mennesket Anders Behring Breivik, men først og fremst for å gjenkjenne ham senere.

Denne boken er en samling av artiklene som Kristopher Schau skrev for Morgenbladet fra 22. juli-rettssaken. Den inneholder også en upublisert artikkel og kommentarer.

For hver uke har han gjort opp status over det som har skjedd i rettssal 250, og kommer med sine egne tanker og betraktninger. Det er noe veldig gjenkjennelig i det han skriver, og flere ganger gjennom teksten tar jeg meg selv i å nikke gjenkjennende til det han skriver.

Det jeg skammer meg over er skadefryden jeg følte overfor dem som faktisk trodde det var Al-Qaida eller andre islamistiske grupperinger som sto bak terroren.

Til tross for at forfatteren egentlig tilhører pressen, idet han har presseakredittering og skriver for Morgenbladet, tar han også et fint oppgjør med denne delen av rettssaken, og skriverier rundt det… I den grad at han et par dager etter at artikkelen ble publisert, listet seg rundt i rettsbygningen og ventet på at noen skulle reagere på det han skrev. Men jeg tror det er et sunt oppgjør, i et håp om at pressen skal tenke mer på sak og mindre på salgstall.

Jeg, som verken var på Utøya eller i Regjeringsbygget, eller engang kjenner noen som var der, aldri har hatt noen befatning med Behring Breivik, eller kjenner noen som har hatt det, går altså likevel rundt og mener en hel masse som jeg virkelig ikke har noe greie på.

Gjennom boka følger vi en oppsummering av rettssaken, men enda viktigere er det at vi følger en tankerekke og et refleksjonsmønster til en helt alminnelig mann – en som ikke var berørt personlig, men som alle oss andre ble berørt på en eller annen måte. Og jeg likte godt boka, for den var tankevekkende uten å være spekulativ og det han skriver er det mange (de fleste?) av oss tenker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *