Rapport fra Oslo Bokfestival 2012

Fredag 14. til søndag 16. september gikk Oslo Bokfestival 2012 av stabelen, og jeg var selvfølgelig til stede. Jeg hadde planlagt godt på forhånd ved å velge ut de arrangementene jeg ønsket å delta på. Disse var stort sett plukket ut på bakgrunn av h

vilke forfattere jeg ønsket å møte, og jeg må si jeg fikk full uttelling i helga.

Foto: Rita Berg

Det startet på hovedscenen fredag, med Ingrid Bjørnov som leste fra og snakket om sin korbok «Se Norges blomsterdal». En god kombinasjon av litteratur og kor som passet meg perfekt.

 

Foto: Rita Berg

Passende nok var det bare å beholde stolen sin ved hovedscenen, da det videre fortsatte med KRIM-O-RAMA. Her møtte vi forfatterne Tom Egeland, Hans Olav Lahlum, Gunnar Staalesen, Unni Lindell og Jørn Lier Horst – som i samtale med Asbjørn Slettemark snakket om bøkene sine og det å skrive kriminallitteratur.

KRIMSLAM

Foto: Privat

Foto: Privat

Dette var en ny erfaring for meg. Ørjan N. Karlsson, Unni Lindell og Ulrik I. Rolfsen møttes til dyst. De leste opp sine utvalgte krimfortellinger i tre runder, og utvalgte juryer blant publikum ga poengsum etter hver runde. Jeg holdt på å si at vinneren var gitt på forhånd (Unni Lindell), men personlig synes jeg Ørjan Karlsson hadde fortjent denne seieren – men det kan være fordi jeg er veldig svak for klassisk krim hvor det er en butler med!

Foto: Privat

 

Lørdagen startet på Aschehoughuset, under temaet «En litterær sensasjon». Og da kunne det ikke være snakk om noen andre enn Gabi Gleichmann, som i høst har gitt ut Udødelighetens Elixir. Det var veldig spennende å høre Gabi fortelle om romanen og hans tanker rundt dette.

 

Cecilia Samartin
Et av årets største navn på Bokfestivalen var Cecilia Samartin – og for meg som har lest alle bøkene hennes (og elsket dem) var det viktig for meg å møte opp når hun skulle signere.

Foto: Privat

At hun faktisk hadde lagt merke til meg blant sine Facebookvenner og ba om at jeg skulle sende henne en oversatt versjon av min anmeldelse av hennes nyeste bok Doña Maria, var definitivt en stor bonus for meg!

Foto: Privat

Jørn Lier Horst
Ferden fortsatte videre til minibokbad med Jørn Lier Horst – som snakket om sin nyeste bok Jakthundene som har fått strålende kritikker. Han kan blant annet fortelle om sin fordel som politietterforsker i forhold til å skrive realistisk krim! Han røper også at han har et nytt plot tenkt ut, som han selv mener er enda bedre enn det vi kan lese om i Jakthundene. Det er altså bare å glede seg!

Foto: Rita Berg

Koder og mysterier
Tom Egeland er tilbake med en historie om en professor med koder i middelaldermanuskripter som spesialfelt blir kidnappet. Jørgen Brekke har gjennom to suksessrike romaner vist en fabelaktiv evne til å koble mysterier fra fortiden med drap som begås nåtiden. De ble intervjuet av Nils Nordberg.

Foto: Rita Berg

 

Journalistkrim
Alexandra Beverfjord (Kronprinsen) og Merete Junker (Pumasommer) er begge journalister og har journalister som helter i sine bøker. De snakket om hvilke fordeler de har av å skrive krimromaner med journalister i hovedrollen.

 

Foto: Privat

Søndagen startet med minibokbad med Tom Egeland, hvor hans siste utgivelse Nostradamus’ testamente sto i fokus.
Til slutt var det signering med Linda Olsson og Victoria Hislop som avsluttet denne fantastiske helgen sett fra en bokelskers øyne.
Det jeg satte ekstra stor pris på var hvor imøtekommende og hyggelige forfatterne var. Merete Junker valgte sågar å tilbringe fredagskvelden sammen med meg på krimarrangementene på Hovedscenen, Ørjan N. Karlsson stoppet og slo av en prat når jeg traff ham gjennom hele helgen, Jørn Lier Horst stopper bestandig å snakker med meg, Tom Egeland og Trude Teige, begge tok de seg tid til en liten samtale utenom de oppsatte arrangementene – og for ikke å snakke om Hans Olav Lahlum, som det viste seg bodde på samme hotell som meg og tok seg tid til å sitte ned og snakke om bokanmeldelser klokken halv ett om natten!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *