Plagiat og åndsverk – når noen jukser!

Blogging blir en stadig større arena, og det finnes blogger av alle slag. Her kan alle skrive og publisere saker som interesserer dem. Det finnes veldig seriøse, opplysende, lærerrike og flotte blogger – og det finnes dessverre mange dårlige og litt dumme blogger. Hva slags blogger som havner i hvilken kategori, er jo en smakssak – det kommer an på hva man personlig er interessert i.

Men det finnes én type blogg som udiskutabelt bare er useriøse: de bloggene som stjeler innholdet sitt. Bloggeren skriver ikke sine egne saker, men bruker klipp og lim-funksjonen med stor iver! Og dette fullstendig uten å henvise til kilder, men utgir sakene som sine egne.
Dette er ikke bare respektløst og irriterende overfor de som legger ned mye tid og arbeid i å skrive sakene – det er dessuten ulovlig etter åndsverkloven (ekstern lenke).

Som bokblogger bruker jeg mye tid på mine innlegg. Jeg skal først lese boka, så må jeg bearbeide bokas innhold oppe i mitt eget hode før jeg kan sette meg ned å skrive anmeldelsen. Underveis i lesingen har jeg notert stikkord, sitater og tanker, og disse notatene bruker jeg igjen når jeg skal skrive. Så skal man skrive på en best mulig måte, rettferdig og balansert…med andre ord: det ligger mye jobb i en bokanmeldelse. I hvert fall for min del – og for Beathe Solberg, Ann Helen Kolås Ingebrigtsen, Elin Brend Bjørhei, Tine Sundal, Anita Næss, Elida Stangeland og alle de fleste andre av mine medbloggere!

Så tikker det inn en melding til meg, fra medblogger Mari Høe: Hun har oppdaget at en av hennes bokanmeldelser er plagiert og publisert på bloggen drommebiblioteket.no og/eller drommebiblioteket.blogg.no – innlegg som også blir publisert via Kvinnemagasinet Femelle (eksterne lenker). Hun sjekker så nærmere rundt dette og finner at 11 bokblogger aktivt har blitt brukt til å kopiere anmeldelser fra. Ikke en eneste gang er det oppgitt kilde, eller på noen annen måte gitt uttrykk for at innleggene ikke er skrevet av noen andre enn eieren av denne bloggen Drømmebiblioteket.

Jeg var ikke selv hardt rammet: én av mine bokanmeldelser ble stjålet. Beskytteren av Harlan Coben. (skjermdump fra Drømmebiblioteket under).
BeskytterenDette er så godt som ordrett det samme som jeg skrev – inkludert hvor skeptisk jeg var da boken dumpet ned i postkassen min, siden jeg har lært å kjenne Coben som spenningsforfatter for voksne og nå var litt nervøs siden han kastet seg på ungdomsbok-trenden. Det er altså ikke bare sammendrag av bokens handling som er kopiert, men personlige tanker og følelser omkring boka også! Ellers kunne saken godt ha havnet litt i en gråsone med tanke på sitatrett.

Innleggene tatt fra våre nynorsk-skrivende bokbloggere blir en historie for seg – her har hun kanskje, muligens – men ikke spesielt bra forsøkt å gjøre om språket… men det ender opp med å bli verken det ene eller det andre.
Et eksempel:
Fra originalen på lesmye.blogspot.no:
«Dagane hennar går stort sett med til born og heim, og ho har difor sett fram til ein fridag der ho berre skal slappe av. Noko ho sjølvsagt ikkje greier. Feiaren skal visstnok stikke innom, og dessutan så har ho sett på Facebook at naboen er heime.
[…] Eg kjenner meg til og med igjen i nokre av dei (nokre!), og hadde faktisk rørleggjarbesøk da eg las nettopp dette kapitlet.!
Plagiatet:
«Dagene hennes går stort sett med til barn og heim, og ho har derfor sett fram til en fridag der ho bare skal slappe av. Noe ho sjølvsagt ikke greier. Feieren skal visstnok stikke innom, og dessuten så har ho sett på Facebook at naboen er heime.
[…] Jeg kjenner meg til og med igjen i noen av de (noen!), og hadde faktisk rørlegerbesøk da jeg las nettopp dette kapitlet.»

Så hva gjorde vi? Vi sendte en mail til vedkommende blogger med beskjed om at vi har oppdaget hva som har blitt gjort – i løpet av noen få kveldstimer ble alle bokanmeldelsene slettet – uten noen tilbakemelding til noen av oss. Man skal være forsiktig med å tolke andres beveggrunner, men dette tyder på en innrømmelse skyld (slett dine spor og håp at ingen klarer å bevise noe).

Men så syntes vi det var feil å bare la dette gå over – og dessuten oppdaget vi at de fleste andre innleggene hennes (skjønnhet, mote, mat osv) også var klippet og limt fra andre nettsteder – senest i dag ble det publisert et innlegg hentet fra klikk.no (ekstern lenke) hvor både kilden og hvem som har uttalt hva var fullstendig utelatt. Vi har gitt beskjed til de nettsteder vi har oppdaget plagiat fra, og vi har også gitt beskjed til forlagene hun tydeligvis mottar bøker fra. Vi bokbloggere jobber seriøst og ønsker å bli tatt seriøst, til tross for alle diskusjoner omkring oss – og da er slike ting veldig ødeleggende for oss. Så vi står sammen når vi oppdager juks og fanteri – og ikke minst direkte ulovligheter. Dette kan ikke få lov til å fortsette, og heller ikke gå i glemmeboken. Dette er en prinsippsak, på vegne av alle som produserer «litterære, vitenskapelige eller kunstneriske verk av enhver art og uansett uttrykksmåte og uttrykksform» (sitat hentet fra lovteksten: §1 i Lov om opphavsrett til åndsverk m.v. (åndsverkloven).

Andre innlegg om saken:
Beathes bokhylle (Beathe Solberg)
Grønne skoger (Mari Høe)
I Bokhylla
Bokvrimmel (Belinda E. Kjernli)

14 tanker om “Plagiat og åndsverk – når noen jukser!

  1. Flott innlegg! Det er utrolig frekt å stjele andres arbeid, men at hun ikke engang luker ut våre personlige meninger omkring den leste boka er helt ubegripelig. Hun hadde faktisk også rørleggerbesøk da hun skrev omtalen. Fantastisk! Leser hun i det hele tatt det hun kopierer? Hun har jo endret ett og annet ord fra nynorsk, så noe må hun ha fått med seg. Nei, dette må få følger.

  2. En veldig fin oppsummering av denne alvorlige saken. Det har nesten blitt litt for mye av det gode å forsøke å følge fb tråden. Blogging er ikke helt «stuerent» i det miljøet jeg er i, føler fremdeles at veldig mange synes det er litt på kanten det jeg driver med. Derfor er det utrolig viktig det arbeidet Mari og alle dere andre gjør for å rense opp på denne måten. Vil vil jo bli tatt seriøst, og sånt tull som dette kan vi ikke ha.

  3. Som de andre sier.. Veldig fin oppsummering..

    Håper det at det blir satt lys på saken, gjør at folk finner ut av at dette absolutt ikke er OK.. For det er det ikke.

  4. Men så fräckt och oseriöst. Det förstör ju på så många sätt! Bra att ni orkar anmäla och göra något. Problemet kan vara att personen bara dyker upp på ett annat ställe sen.

  5. Hun har tydeligvis skjønt at dette er gale for nå som jeg trykket meg inn på lenkene dine her er det enten ikke innlegg eller så eksisterer ikke bloggen lenger

  6. Tilbaketråkk: Ut å stjæle blogginnlegg | Bokvrimmel

  7. Tilbaketråkk: Boknyheter #79 | Julies bokbabbel - litteratur og småprat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *