På en brennende bro av Val McDermid

På en brennende broTittel: På en brennende bro
Forfatter: Val McDermid
Utgitt på Cappelen Damm 2014
Originaltittel: Cross and Burn
Oversatt av Henning Kolstad
Kilde: Bibliotekbok

Han våknet hver dag med en kriblende spenning i seg. Ville dette blir dagen? Ville han endelig treffe henne, sin perfekte kone? Han visste hvem hun var, selvfølgelig. Han hadde holdt øye med henne i et par uker nå, satt seg inn i vanene hennes, begynt å finne ut hvem vennene hennes var, gjort seg kjent med de små atferdstrekkene hennes. Hvordan hun strøk håret bak ørene når hun tok plass bak rattet. Hvordan hun tente alle lampene så snart hun kom hjem til den ensomme leiligheten sin.
Hvordan hun aldri så i sladrespeilet.
[…] Og det var lørdag. Da hadde hun sikkert ikke gjort noen avtaler eller satt opp møter. Ingen ville legge merke til et fravær som ikke var planlagt. Ingen ville slå alarm.

Etter hendelsene i forrige bok (som er veldig vanskelig å si noe om, siden det ikke er sikkert at alle har lest denne…så jeg lar det være med denne kommentaren) snakker ikke lenger Carol Jordan og Tony Hill sammen. Skyldfølelse og sorg har skapt enorm avstand mellom de to.
Men drapene stopper ikke av den grunn. En morder dreper kvinner som har en foruroligende likhet med Carol Jordan, en morder som straffer sine ofre på de mest bestialske måter, og det kan se ut som om det bare er Carol og Tony som kan løse gåten – men vil de noensinne klare å samarbeide igjen?

En ny bok om Tony og Carol er alltid etterlengtet fra min side. Heller ikke denne gangen skuffet Val McDermid meg nevneverdig, men denne gangen tror jeg nesten man er avhengig av å ha lest de forrige bøkene (i det minste den forrige: Hevnen) fordi mye av handlingen foregår på det personlige plan mellom Tony og Carol. Mordgåten i denne boken er som alltid frittstående, men det er mange henvisninger til tidligere hendelser, og ikke minst samarbeidsproblemer som henspeiler på tidligere hendelser – jeg tror ikke jeg ville hatt like stor glede av denne historien hvis jeg ikke var kjent med forhistorien. Spesielt siden det er en litt for enkel tilnærming til mordgåten og dens oppklaring – man «kommer bare plutselig på at det kanskje kan være slik» og vips så har man konkrete spor å følge. Denne gangen har nok McDermid skrevet en bok for å få framdrift i Carol og Tonys liv, men i rettferdighetens navn så er hun krimforfatter, så sleng med en seriemorder, da…

Når det er sagt, så likte jeg boka jeg altså – det er bare å lese McDermids tidligere bøker om psykologen Hill og etterforskeren Jordan. (Oversikt over bøkene)
Alle bøkene fra hennes penn har endt opp som favoritter hos meg – så hvis du må starte fra begynnelsen for å få med hele bakgrunnshistorien, så har du mange spennende lesestunder foran deg. Lykke til.

En tanke om “På en brennende bro av Val McDermid

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *