Nittenåttifire av Geir Isene

NittenåttifireTittel: Nittenåttifire. Min vei inn i Scientologiens dypeste hemmeligheter – og ut igjen
Forfatter: Geir Isene
Utgitt på Humanist Forlag 2013
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

Det var WISE sin klare intensjon og kommando fra oven at alle scientologer som eide eller drev forretningsvirksomhet, var medlemmer av WISE. Disse scientologene ble nærmest kommandert til å tegne et minimumsmedleskap på 500 dollar årlig, og de som ønsket mer status eller muligheten til å levere flere tjenester til sine kunder, måtte opp på et høyere nivå i medlemsstigen. Toppen av stigen het «CEO’s Circle» og kostet den nette sum av 36 000 dollar i året. Om det var verdt den summen? På ingen måte.

I 1984 ble forfatteren av denne boken, Geir Isene, scientolog. 25 år senere skapte han furore verdens over da han forlot Scientologkirken. Han er den scientologen i Norge som har nådd det høyeste spirituelle nivået – men han begynte å se kritisk på scientologien, og opplevde ting innen kirken som han ikke klarte å få til å passe inn i den filosofien som kirken predikerte utad.

Boken gir et godt og balansert bilde av scientologien. Forfatteren gir uttrykk for at han lært mye positivt som har hjulpet han i livet, men selve kirken minner mer om en sekt som kun er ute etter makt og penger. Han mener det er mulig å praktisere scientologi, uten å være medlem av kirken. I motsetning til hva jeg ellers har lest om scientologien, gir dette mer troverdig bilde av religionen, siden Geir Isene verken forkaster alt, eller omfavner alt – ellers er beskrivelser av scientologi veldig svart-hvitt.

Mens mange scientologer svelger det Hubbard skriver uten selv å vurdere det, finnes det flust av kritikere som avviser noe bare fordi Hubbard skrev det.

Ut fra hva vi leser som Scientologikirken, tar Isene en stor risiko ved å skrive om kirkens innerste hemmeligheter – men jeg tror det er viktig at han gjør det. Jeg hadde stort utbytte av å lese boken, og tror det er mange andre som også kan ha noe å lære av den.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *