Mine dager på Litteraturfestivalen 2014

Logo-literaturfestival

Jeg hadde store planer om å delta aktivt på årets Litteraturfestival, men privat logistikk og helsa gjorde at det ble noe redusert i forhold til planene. Men litt fikk jeg da likevel med meg.

Skammens
Skammens historie: 
Forfatterne bak boken Skammens historie, Thomas Vestgården og Sigmund Aas tok oss med på en reise gjennom den norske historiens mindre stolte øyeblikk. Her fikk vi høre om statlige overgrep, menneskerettighetsbrudd, den dårlige behandlingen av tatere, tyskerjenter og barnehjemsbarn – blant annet.
Dette viser med all tydelighet at det ikke bare er gode ting som har foregått i Norge, og man må håpe at man tar lærdom av disse feilene og gjør alt man kan for å ikke gjenta dem i fremtiden.
Boken «Skammens historie – Den norske stats mørke sider 1814-2014» gir et mer utfyllende bilde av de historiene som ikke blir tatt med i hurratalene nå i forbindelse med Grunnlovsjubileet.

100 kommuner=100 bibliotek?
Så var det på tide med debatt. Panelet besto av stortingsrepresentantene Kårstein Eiden Løvås (H), Trond Giske (AP), Bård Vegard Solhjell (SV), utredningsleder for Kulturutredningen 2014 Erik Henningsen og professor ved Høgskolen i Oslo og Akershus Ragnar Audunson. Ordstyrer var forlegger og forfatter Vidar Kvalshaug.
I lys av at regjeringen ønsker å redusere antall kommuner, vil dette også ha noe å si for antall biblioteker. Hva vil dette føre til i praksis?

bildeHvor går romanen?
Jan Kjærstad og John Erik Riley i samtale med Kari Løvaas om i hvilken retning framtidens romaner vil gå. Finnes det fremdeles ubrukte romanformer, og hvordan skal man få med digitaliseringen og overvåkningssamfunnet i en så gammel sjanger som romanen?
Spørsmålet kan like mye være: Er det behov for en ny roman? Det viser seg at flertallet er fornøyd med de «gode, gamle» historiene, og det er veldig sjelden vi faktisk ser paradigmeskifter innen litteraturen. Bunnlinjen ligger der – masterplotet – det er nesten bare scenariene som endres.

På sporet av den platte tid:
Debatt med forfatter Erik Fosnes Hansen, litteraturforsker Cecilie Naper, daglig leder i Leser søker bok Liv Gulbrandsen, redaksjonssjef i Gyldendal Cathrine Bakke Bolin og fylkesbibliotekssjef i Hordaland Ruth Ørnhold – ordstyrer Vidar Kvalshaug.
Her debatterte deltakerne hvem som egentlig bestemmer hva vi skal lese. Bibliotek, bokhandlere, forlag, anmeldere? Hva er det som gjør at Fifty Shades of Grey får lov å ta så stor plass, noe som selvfølgelig vil gå ut over andre og bedre bøker? Det ble stort engasjement rundt nevnte trilogi, siden Gyldendals utsending er den som var ansvarlig for utgivelsen av denne… Det er kanskje ikke stor litteratur, men det er et fenomen i tiden. Og man tjener penger på slike store hyper!

Ellers disse dagene foregikk det mye spennende og interessante ting, men jeg velger bare å skrive noe om det jeg selv deltok på.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *