May Lenda av Marte Aune

May LendaTittel: May Lenda
Forfatter: Marte Aune
Utgitt på Bokforlaget Publica 2013
Kilde: Bibliotekbok

Hun hadde bestandig hatt et nært forhold til Fredrik. Selv om han var sytten, og hele tre år eldre, var han som en tvillingbror. Det kunne ingen ta ifra dem, verken med vold eller ord. Siden foreldrene, Eli og Trond Haraldsen, ikke hadde tid til dem på noen måte, hadde de i sine tidligere år bare hatt hverandre.

15 år gamle May kommer fra det lille tettstedet Flellid. Hun er en litt klønete jente, men noen få, men gode venner og storebroren sin, som hun elsker over alt på jord. En dag blir broren Fredrik tatt for juks under en eksamen, og i tillegg til at han hele livet har slitt med mobbing og manglende målsetninger, blir dette for mye for ham og han synker ned i en dyp depresjon. May merker at noe alvorlig er i ferd med å skje, og når hun en natt følger etter ham til klippen overfor bygda, skjer det utenkelige.

Etter tips fra Frode Håkonsen, bestilte jeg denne boka på biblioteket, og jeg ble ikke skuffet.

Boken er skrevet av den 20 år gamle Marte Aune, og hennes unge alder gjør boken veldig troverdig i forhold til tankesett og talemåter. Den drar litt ut på slutten, noe som gjorde at jeg skummet endel sider der – men hendelsene i forkant, under og i tiden rett etter selvmordet er fint skrevet. Den skildrer veldig godt ungdommers usikkerhet i forhold til livet og framtiden, foreldre og omgang med jevnaldrende – og forfatterens styrke her er hennes egen alder som ligger så nært opp til (ned til) hovedpersonene. Når voksne skriver fra ungdommens synsvinkel blir det ofte litt oppkonstruert og unaturlig. Det blir dette ikke med May Lenda.

Oppsettet i boka irriterte meg en del, det regner jeg med at forlaget på ta på sin kappe og ikke forfatteren. Men det var til tider litt vanskelig å følge med på hvem som sa hva siden neste setning kom umiddelbart etter sitatet, og ikke under. Slik: May sa noe «…….». Daniel klødde seg på skulderen… Logisk sett ville det vært den som sa noe som umiddelbart kom etter sitatet, men slik var det ikke her.
Manglet også avsnitt endel steder, som gjorde det vanskelig å henge med rent tidsmessig…
Dette er ikke viktige ting i forhold til historien, men det gjør dessverre noe med helhetsinntrykket av boken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *