Marco-effekten av Jussi Adler-Olsen

Marco-effektenTittel: Marco-effekten
Forfatter: Jussi Adler-Olsen
Utgitt på H. Aschehoug & Co 2013
Originaltittel: Marco effekten (2012)
Oversatt av: Elisabeth Bjørnson og Øyvind Reisegg
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget 

Det hadde skjedd i de dagene da bankkrisen for alvor stakk det heslige fjeset sitt frem. De dagene da resultatet av grådige børsspekulanters aktiviteter og regjeringens uansvarlige økonomiske politikk sto klart for alle og enhver som levde av å låne ut penger. Det var derfor Teis Snap ringte.

Marco må bruke sitt gode hode til tigging, lommetyverier og innbrudd. Han er dyktig, men avskyr tilværelsen og alt Zola står for. Og når han oppdager at klanen vil gjøre ham til en krøpling, ser han ingen annen utvei enn å komme seg vekk så fort som overhodet mulig.
Idet han flykter, kommer han tilfeldigvis over en grav med et lik – og noen måneder senere oppdager han en savnet-plakat av den samme mannen. Plakaten er laget av ei ung jente som savner stefaren sin og Marco klarer ikke la være å la jenta leve i uvissheten om hva som har skjedd med ham. Men siden Marco er i Danmark uten lovlige papirer, og dessuten har livnært seg på ulovlig vis, tør han ikke å stå fram og forsøker å gi opplysningene til jenta og politiet uten at de oppdager ham.
Avdeling Q med det fantastiske trekløveret Carl, Assad og Rose jobber med en sak som trekker farlige tråder til korrupsjon og forbrytelser helt opp på ministernivå – og etterhvert blir også de oppmerksomme på Marco.

Serien om Avdeling Q er veldig spennende, godt skrevet og humoristiske. Marco-effekten går litt mer bort fra avdelingen og handler mer om Marco og hans omgivelser med mange jaktscener rundt i København som det muligens kunne ha vært noen færre av, de blir veldig like. Totalt sett likte jeg boka godt, forholdet mellom medlemmene i Avdeling Q (Rose, Assad og Carl) er akkurat så skrudd og morsomt som det alltid har vært. Assad med sine kamel- og dromedarhenvisninger bringer latteren fram flere ganger – og spørsmålet om hva i all verden Assad har bedrevet, og med hvem, før han kom til Danmark ligger hele tiden under og skriker etter svar. Og forholdene i Carls hus, med den alvorlig skadde Hardy liggende i en sykehusseng i stua, homsevennene og den lett hatefulle sønnen er alltid like interessant å følge med på.

Jeg synes boka med hell kunne ha vært noe kortet ned, (559 sider), men temaet omkring menneskehandel, tigging og kriminalitet og utnyttelse av fattige land er veldig viktig og belyses godt i denne boka. Så summa summarum likte jeg boka veldig godt, selv om jeg til tider utførte litt skumlesing gjennom de passasjene som ble litt for like etter min smak.

 

2 tanker om “Marco-effekten av Jussi Adler-Olsen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *