Kor og helse av Margrethe Ek

Kor og helseTittel: Kor og helse
Forfatter: Margrethe Ek
Utgitt på Cantando Musikkforlag
Kilde: Signert utgave

Mange korsangere kan fortelle at de kommer slitne og trøtte på korøvelsen, og at de går hjem igjen glade og fulle av energi etter 2-3 timer.
Hvorfor er koret og sangen så viktig for tusener av mennesker= Hvordan kan det å synge i kor virke helsebringende?
Denne boken belyser korsang i forhold til helse, livskvalitet, selvbilde og mestring.

Forfatteren Margrethe Ek jobber til daglig som lektor i musikkfag i den videregående skolen. Hun har utdannelse innen sang, direksjon, musikkformidling og musikk og helse.

For meg er det veldig vanskelig å skrive en anmeldelse av denne boken – egentlig har jeg bare lyst til å sitere hele boken for å vise andre hva kor og musikk kan gjøre for oss.
Denne boken treffer meg på to av de viktigste elementene i livet mitt: helse (jeg er kronisk syk og ufør) og korsang (som jeg bruker veldig mye tid på).
Jeg kan virkelig skrive under på det forfatteren belyser i denne boken: Korkarrieren min startet den perioden hvor jeg hadde vært sykmeldt over lengre tid, og begynte å forstå at min jobb-karriére ikke kom til å fortsette. Jeg trengte noe å gjøre – musikk har stått mitt hjerte nær hele livet, så veien var kort til mitt lokale blandede kor. Og for en opplevelse det ble: som forfatteren også peker på – mestringsfølelsen: Alle mennesker har et behov for mestring, og når man ikke lenger følger samfunnets vedtatte norm om et aktivt arbeidsliv, hvor skal man da finne arenaer for mestring. Jeg fant det i korsangen! Og sakte, men sikkert begynte en helt ny identitet å bygge seg opp i meg. Jeg er en sanger! I tillegg møtte jeg en fantastisk gjeng med mennesker, som per i dag utgjør hovedvekten av min sosiale arena. Jeg trives så utrolig godt sammen med disse menneskene – fordi vi er samlet en gang i uken på grunn av en felles interesse: sangen! Det spiller ingen rolle hva du gjør utenom koret; om du er lærer, sykepleier, veterinær, forfatter, advokat eller ufør spiller ingen rolle. Her finnes ikke noe hierarki blant medlemmene.

I tillegg gjør det noe med meg fysisk – forfatteren forklarer dette i kapitlet: Helse og livskvalitet – og gjorde at jeg innser at det ikke er meg, men noe rent faktisk som skjer med et menneske som synger.

Jada, jeg visste at dette ikke kom til å bli en bokanmeldelse. Dette ble mer en personlig historie, men Margrethe Ek skriver jo om meg i denne boken. Eller, hun skriver altså om oss alle – og jeg fikk med denne boken bekreftet at valget jeg har tatt om å bruke mye tid på kor, er smart av meg – rent helsemessig!

 

En tanke om “Kor og helse av Margrethe Ek

  1. Jeg syns det var en helt fantastisk bokanmeldelse! Tusen takk for det du deler, og nå fikk jeg enda mer lyst til å begynne i kor igjen! Og den boka må jeg lese!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *