KonspiraNorge av John Færseth

KonspiraNorgeTittel: KonspiraNorge
Forfatter: John Færseth
Utgitt på Humanist Forlag 2013
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

* Israel sto bak 22. juli.
* Amerikanerne sprengte selv World Trade Center.
* Politikere og EU-byråkrater ønsker å snikislamifisere Europa.
* Jens Stoltenberg er i virkeligheten jøde.
* Politiske eliter har tilgang til utenomjordisk teknologi, og det finnes nazikolonier på Månen.
* Obamas helsereform har som formål å utnevne «dødspaneler» som skal avgjøre om borgere er produktive nok til å få leve.

Påstander som dette dukker jevnlig opp i norske nettdebatter. Felles for påstandene er at de er konspirasjonsteorier som hevdes å avdekke skjulte maktforhold og vise at tilsynelatende tilfeldige hendelser er den av en hemmelig agenda.

John Færseth tar oss med på en reise i konspirasjonsteorienes verden – den er spennende, litt latterlig og egentlig ganske skummel. Han starter med å gi oss en historisk gjennomgang av konspirasjonshistorien og definisjoner av dette. Konspirasjoner er rett og slett samtidsmyter, som til enhver tid endrer seg etter aktuelle temaer og det politiske landskapet.

Han bruker en del tid på å beskrive tilstanden i USA, hvor de merkeligste forestillinger får slå rot i menneskers sannhetsunivers:

* Amerikanske myndigheter sto selv bak 11. september, dette av to grunner; for å få kontroll over oljeressurser i Midtøsten og for å åpne for økt politisk overvåkning i USA.
* Formålet med Obamas helsereform er å utnevne «dødspaneler» som skal avgjøre om borgere er produktive nok til å få leve.
* Abort er i virkeligheten menneskeofring til Satan.

Jeg skal passe meg for at dette ikke skal bli et innlegg i debatten rundt konspirasjonsteorier – dette er en bokanmeldelse. Men boken fenget meg så innmari at jeg sitter med 10 sider notater – og det er notater av innholdet, ikke de vanlige notatene jeg har når jeg skal si noe om ei bok. Og det alene sier vel noe om hva jeg mener om boken – den fenget meg utrolig fra første stund, eneste grunnen til at den ikke ble lest enda fortere var nettopp notatene…

Jeg synes Færseth dekker de aktuelle delene av konspirasjonstenkningen gjennom historien og i verden godt, og har et tyngdepunkt på Norge etter år 2000 der vi ser at konspirasjonsteoriene har økt betraktelig. Nordmenn har mer eller mindre adoptert konspirasjonsteoriene fra USA og omgjort dem til å passe inn i norske forhold – noe som til tider gjør teoriene enda rarere.

* Arbeiderpartiet bedriver eller skjuler rituelt misbruk av barn, og Vågåsaken er et skalkeskjul for satanistiske orgier.
* Barnevernet er oppfunnet av Frimurerne for å skaffe forsøkskaniner til til psykiatriske eksperimenter.
* ADHD finnes ikke som faktisk diagnose, men er oppfunnet slik at man kan medisinere med noe som i virkeligheten er et «tankestyringsdop».

Og så videre og så videre….

Kort oppsummert: LES BOKA! 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *