Kongens råd av Ørjan N. Karlsson

Kongens rådTittel: Kongens råd
(Bok nr. 3 i serien om Stiftelsen)
Forfatter: Ørjan N. Karlsson
Utgitt på Gyldenda 2015
Kilde: Bibliotekbok

Oslo 1958:
Om mannen i stolen hadde vært en gammel kjenning, ville Tormod likevel hatt problemer med å gjenkjenne ham. Fangens ansikt var sønderslått; et smertekart hvor terrenget besto av sprukne lepper, knekt nese, blodige kinn og opphovnede øyne. For hvert åndedrag vislet det fuktig i mannens bryst.
Oslo nåtid:
Nå forteller dørskiltet at bygningen huser Riksadvokatens arkivavdeling. At kontorene egentlig tilhører Stiftelsen, en hemmelig etterretningsorganisasjon som opererer på utsiden av norsk lov og uavhengig av de fleste andre myndigheter, er det bare en håndfull mennesker som kjenner til – deriblant riksadvokaten personlig.
[…] Så langt har ingen av våre høyst fåtallige besøkende reagert. Kanskje ikke så merkelig. Det siste tiåret har det norske folk blitt oppdratt til å godta det meste. Sikkerhetskontroller og kameraovervåkning er for lengst blitt en del av hverdagen. Nordmenn stoler på at Staten vet best.

Forlagets omtale: 
1958, i en nedrivningsgård i Oslo: En norsk offiser som mistenkes for sovjetisk spionasje, blir torturert til døde. 
Nåtid: To norske ambassadører dør under mystiske omstendigheter. Samtidig har en kvinnelig russisk oligark nesten umerkelig klart å etablere seg i Oslo. Hvordan kan det ha skjedd?
   Kyrre Kaupang er nå blitt en sentral skikkelse i etterretningsgruppen Stiftelsen, en vital og halvdemokratisk levning fra den kalde krigens dager. De er så vidt kommet i gang med å etterforske det første ambassadørdødsfallet, da de brått får beskjed fra høyeste hold om å avbryte undersøkelsene. Hvorfor?
   Stiftelsen bestemmer seg for i stillhet å bryte forbundet mot å aksjonere: Hvem er den russiske kvinnen? Og hvorfor er dødsfallene så betente? Finnes det en forbindelse til etterkrigshistoriens største spionsak.

Tredje bok om Kyrre Kaupang og hans kolleger i Stiftelsen – denne hemmelige organisasjonen som like gjerne kan finnes i virkeligheten.
Og dette er styrken til Karlssons serie om Stiftelsen, og det historiske bakteppet som ligger i bunn – det kunne vært slik, kanskje det faktisk er slik?

Jeg føler jeg har skrevet alt før i anmeldelsene av Gerhardsens testamente og Hauges direktiv – Karsson holder kvaliteten, spenningen og drivet oppe på en måte som gjør at man bare fortsetter å lese litt til og litt til – når man egentlig burde slukke lyset og sove.

Andre om boken:
Bokbloggeir
Bok&Biff
Finn Stenstad – Tønsberg Blad

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *