Katalysatormordet av Hans Olav Lahlum

Forfatter: Hans Olav Lahlum
Utgitt på Cappelen Damm AS 2012

Hadde jeg der og da forstått betydningen av hennes oppførsel, kunne det ikke bare reddet hennes liv, men også fått stor betydning for livene til en rekke andre mennesker.

En ung kvinne løper alt hun kan for å rekke trikken, men hun kommer for sent. K2 møter blikket hennes og ser et ansikt stivnet av skrekk. En time senere blir hun funnet død på trikkeskinnene. Det viser seg at kvinnen tilhørte en gruppe unge sosialister, hvis leder hun var forlovet med, forsvant sportløst i Valdres-fjellene nøyaktig to år tidligere. Hun har dessuten blitt skutt!

Den forsvunne mannen holdt på med en hovedfagsoppgave i historie om et nazistisk nettverk fra krigens dager. Han hadde gjort oppsiktsvekkende funn som tydet på at nettverket fremdeles var aktivt.

I tillegg fører etterforskningen til en intern konfrontasjon med Overvåkningspolitiet. Mye tyder på at det planlegges en større operasjon mot det politiske Norge.

Plottet er godt, spennende og troverdig. Løsningen er også meget bra, og dessuten ikke åpenlyst. Det er viktig for en krim. Lahlum har et spesielt språk, et gammelmodig og omstendelig et, som i grunn passer godt med tiden romanen er lagt til. Men denne gangen syntes jeg kanskje det ble litt vel mye av det gode. Irriterte meg tidvis over detaljene i samtalene og skildringene, men ikke så mye at det ødela historien.

Det mest negative jeg vil trekke fram, er at jeg sliter med troverdigheten til Patricia. Jeg forstår ikke helt at det kan være mulig å konkludere på den måten hun gjør, uten å ha mer informasjon – hun virker til å være litt borderline synsk, og til sammenligning fremstår K2 som veldig treg og dum – og det blir i mine øyne totalt feil.

Men for all del, denne boka – som de foregående to – er godt gjennomarbeidet og med gode kriminalhistorier. Jeg kommer definitivt til å lese neste krimbok fra Lahlum også.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *