Karma av Jørgen Jæger

KarmaTittel: Karma
Forfatter: Jørgen Jæger
Utgitt på Juritzen Forlag 2013
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

Han kalkulerte iskaldt: Kunne han klare å holde vinduet nede til politiet kom, ville mannen få nok luft til å overleve. Allerede nå var han så bedøvet at han ikke var noen trussel, det merket han på de kraftløse slagene mot hendene hans. Nå var utfordringen å få tiden til å gå. Men hva skulle han snakke om i tjue minutter?
Mannen snudde seg mot ham. Det var plutselig redsel i blikket han. «Du…er i dage. Kom deg vekk…før det er for sent. Løp!» […] En lyd bak ham fikk ham til å snu seg. Han fikk et kort glimt av en skygge og merket en rask bevegelse, så lå han plutselig på bakken. I neste øyeblikk registrerte han at sidevinduet på bilen gled sakte igjen, deretter ble alt svart.

En mann forsøker å ta livet av seg på Korsneset i Bergen, men en turgåer griper inn. Da politiet ankommer, er mannen død og turgåeren sporløst forsvunnet.

Det blir avdekket uregelmessigheter i etterforskningen av dødsfallet til Sebastian Maddox, som tilsynelatende tok sitt eget liv ved å hoppe fra kontorvinduet sitt. Lensmann Ole Vik blir bedt om å gjennomgå saken på nytt.
Etter hvert trer konturene av en kynisk bakmann frem – en mann som kaller seg Karma og som dreper alle som står i veien for ham. Hvem er han? Ole Vik har bare noen timer på å finne det ut.

Handlingen i Karma er spunnet ut fra forfatterens egne opplevelser på Korsneset. Idet han gikk tur med hundene på området, som egentlig er forbudt, militært område, kom han til en  sirkelrund stilling omkranset av en halvannet meter høy mur som var mange meter tykk på den ene siden. Han klarte ikke å styre nysgjerrigheten og gikk bort for å ta en titt. Han så rett inn på et hvitt betongtak og en tent taklampe. Mot ham strømmet en usunn, nærmest kvalmende eim, som om det var noen der inne i fjellet.
Hvorfor var lyset tent i et rom i fjellet, i et anlegg som hadde vært forlatt i lang tid – kunne det være noen der – og i så fall hvem.
riktigbirk

 

Kort tid etter ble anlegget stengt – og her ser vi virkelighetens Birk og Jørgen Jæger foran den stengte porten som viser at det nå er adgang forbudt.
(Foto: BA 10. januar 2009)

 

Boken har en pangstart jeg sjelden har opplevd maken til – spennende og litt ekkel som gjør at man bare må lese litt til og litt til for om mulig å få noen svar på hva det egentlig er som har skjedd og hvorfor.
Spenningen holder seg videre utover i boken og leseren blir drevet med i Ole Viks jakt på Karma. Tidsaspektet er igjen viktig – Ole har dårlig tid hvis han skal klare å løse saken også denne gangen, og det blir personlig idet hans søster også bringes inn i historien.

Jeg er imponert over Jægers evne til å klare å produsere seks bøker med så høy kvalitet gjennom hele serien – og det gleder meg å vite at han holder på å skrive neste bok i serien om lensmann Ole Vik. Jeg må dessuten lese Stemmen igjen, for nå som jeg har bakgrunnshistorien til de involverte er det noen detaljer i den boken som er mer forståelige. Og det er overhodet ikke noe problem å lese en bok skrevet av Jørgen Jæger en gang til, det er sikkert og visst.

Karma havnet helt i toppsjiktet av gode og spennende bøker jeg har lest – og hadde jeg trillet terning her på bloggen – hadde denne fått en klar sekser!

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *