Jens Stoltenberg mistenkes for drap og voldtekt i Jørgen Jægers nye bok

 

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix


NRK
 har i dag en sak hvor de tar opp bruken av virkelige personer i fiksjonslitteraturen. Flere forfattere er kritiske til dette, spesielt siden den virkelige personen ikke bare lurer i utkanten av historien, men dessuten mistenkes for alvorlige forbrytelser.

Jørgen Jæger uttaler til ritaleser.com at NRK skriver feil i saken. «Jens er ikke mistenkt,» sier han, «han utsettes for beskyldninger fra en kriminell liga.»
I et intervju med Radio Norge sier Jæger at han synes kritikken er urettferdig og han synes at kritikerne kan lese boken før de uttaler seg om innholdet.

Jeg har selv lest Ridderkorset, og den eneste reaksjonen jeg fikk da jeg leste om mistankene mot Stoltenberg, var at jeg syntes det var rart at det ikke hadde vært noen presseoppslag om dette. Men de kom ja…

Jeg personlig synes at Jørgen Jæger balanserer bruken av Stoltenberg bra. Jeg synes det er merkelig at man kan uttale seg om dette hvis man ikke har lest boken og dermed ikke har innblikk i konteksten og omfanget av bruken av en virkelig person. Selvfølgelig skal det diskuteres hvordan man kan og om man bør bruke virkelige personer i fiksjonen. Diskusjonen kom også opp da Ørjan N. Karlsson kom med Gerhardsens testamente, da var datteren til Haakon Lie kritisk til bruken av hennes far i denne romanen. Også denne gangen syntes jeg at forfatteren balanserte bra, og han gikk ikke over streken når han blandet fiksjon og virkelighet.

Men ett sted går grensen – problemet er at hvor denne grensen går kan være veldig individuelt… Så: hvor synes du grensen går? Kan man ikke ha virkelige personer med i fiksjonen i det hele tatt, eller bør alle skjønne at dette er fiksjon og dermed er det ikke noe problem?

Kjør debatt!

 

3 tanker om “Jens Stoltenberg mistenkes for drap og voldtekt i Jørgen Jægers nye bok

  1. Jeg har lest boken og tenkte som deg, dette kommer noen til å reagere på. Syntes det passet helt inn, hadde vært rart om han het noe helt annet. Dessuten er han ikke statsminister lenger når boken kom ut. Folk må hisse seg ned og lese boken 🙂

  2. Må si jeg reagerte på bruken av jens Stoltenberg og tenkte «Går dette ann». Men etter å ha lest hele så tenker jeg : Ja det går ann når det gjøres på en slik fin måte og det ga en knallgod bok et ekstra løft.

    • Nettopp, det er måte det er gjort på som gjør at det fungerer denne gangen. Ikke sikkert det gjør det bestandig, men akkurat derfor bør man nesten lese den aktuelle boken før man kritiserer eller sier at det er ok.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *