Hvorfor hopper jeg av Naoki Higashida

Hvorfor hopper jegTittel: Hvorfor hopper jeg
Forfatter: Naoki Higashida
Utgitt på Pantagruel Forlag 2014
Originaltittel: The Reason I Jump (2007)
Oversatt av: Marius Middelthon
Kilde: Bibliotekbok

(Boken) er et bevis på at det finnes en person innestengt i en tilsynelatende hjelpeløse, autistiske kroppen som er like nysgjerrig, finstemt og komplisert som alle andre.

13 år gamle Naoki er en japansk autistisk gutt. Han gir i denne boken en stemme til alle autister, og viser at de har humoristisk sans, fantasi og empati. De er fullstendig klar over hva de gjør, både feil og riktig, og de plages under dette – men kroppen eller hjernen deres fungerer slik og de kan ikke gjøre noe med det.
Boken er til tider hjerteskjærende å lese:

Vi kan tåle våre egne vanskeligheter, men tanken på at livene våre er kilden til andres ulykke, er helt uutholdelig!

Dessuten kommer han med noen teorier om hvorfor det finnes autister som er så reflekterte og intelligente, at jeg nok aldri kommer til å se på autister på samme måte noen gang.

En av de sterkeste bøkene jeg har lest på lenge! Den er lettlest og med et enkelt språk, og det gjorde at jeg kom meg gjennom den på en dag – og jeg skulle ønske alle tok seg tid til å lese denne boken, for den gir så god innsikt i hodene og tankene på et gruppe mennesker vi har lett for å forhåndsdømme ut fra diagnose og handlingsmønster.

3 tanker om “Hvorfor hopper jeg av Naoki Higashida

  1. Takk for fin omtale, og at du oppfordrer alle til å lese boka 🙂 Det er en både bra og viktig bok. Jeg har selv en sønn med Asperger-syndrom, og boka var veldig gjennkjennbar, han setter ord på mange av de samme tankene og utfordringene.
    Ha en fin dag 🙂

  2. Jeg har også lest denne boken, men det var rett etter jeg hadde lest to andre bøker hvor hovedpersonen har aspergers eller autisme. Disse bøkene gjorde et så sterkt inntrykk på meg, at når jeg leste denne så nådde den ikke inn til meg. Sjekk gjerne ut: http://tinesundal.blogspot.no/2014/03/den-merkelige-hendelsen-med-hunden-den.html Den andre boken var en krim, så det er nesten ikke lov å lære noe om en så alvorlig sykdom, men jeg gjorde no det. http://tinesundal.blogspot.no/2014/03/nysgjerrigper-av-belinda-bauer-hennes.html

  3. Har ikke lest denne boken, men den er i lesehylla mi. Den skal leses så fort jeg får tid, opp i alt dette eksamensstresset… uff. Flott omtale, og takk for det 😀
    – Siri

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *