Hvem drepte Jan Wiborg? av Knut Lindh

Hvem drepte Jan WiborgTittel: Hvem drepte Jan Wiborg?
Forfatter: Knut Lindh
Utgitt på Kagge Forlag 2014
Kilde: Anmeldereksemplar

Baksideteksten:
Sivilingeniør Jan Wiborg var en uredd varsler som måtte bøte med livet. For tjue år siden truet han med å fortelle hvem som førte politikerne bak lyset da Stortinget vedtok å legge Norges nye hovedflyplass til Gardermoen. Noen dager senere ble han lokket til København, der han falt ut av et hotellvindu og døde. 
   Dansk politi slo umiddelbart fast at Wiborg hadde begått selvmord. Norsk påtalemyndighet sa seg enig, og først seks år senere nedsatte Stortinget en kommisjon som skulle granske Wiborgs død. Kommisjonen tegnet et bilde av Jan Wiborg som paranoid og suicidal og hevdet at han reiste til København for å ta sitt eget liv. 

Boken var interessant for meg, siden dette var helt nytt for meg. Jeg erindrer at det var «noe» rundt denne avgjørelsen om Norges hovedflyplass, men jeg var bare 16 år da og dermed ikke spesielt opptatt av nyhetene generelt.

Men jeg synes ikke denne boken kommer med «sjokkerende» opplysninger, i grunn. Den åpner for muligheten for at Wiborg kan ha blitt drept, en mulighet som selvfølgelig vil ligge der all den tid obduksjon ikke ble utført… Men jeg synes ikke at det begrunnes med «nye, avgjørende» opplysninger, og dermed synes jeg at teksten «Han trekker en helt annen konklusjon enn kommisjonen», blir noe overdrevet.
Men muligheten for drap er absolutt til stede, altså – jeg sier ikke at forfatteren tar feil. Bare at muligheten er omtrent like stor for selvmord og drap. Ei heller kommer det fram hvem som i så fall skulle stå bak en slik handling – selv om vi skjønner hvorfor.
Å tro at drap ikke er et alternativ fordi vi her snakker om norske forhold, er bare naivt – selvfølgelig er dette er mulighet…

Men se her ja, her begynner jeg jo å debattere, ikke anmelde boken… Huff, slik er det når man blir engasjert – så forfatteren har jo truffet noe i meg, siden jeg blir engasjert av dette… Men jeg synes det mangler noe i boken, den «sjokkerende: HVEM GJORDE DET?» – de nye opplysningene, ikke bare generelle spekulasjoner…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *