Juritzen forlag høsten 2013

Nå er bokhøsten snart her, merkelig at man faktisk kan glede seg til høsten – men det gjør altså jeg… Mange fine lesekvelder, teppe, levende lys og kanskje et glass god vin. Det er mange bøker å glede seg til også denne høsten og jeg kommer til å skrive litt om dem framover. Denne gangen skal jeg ta for meg noen av de bøkene som kommer på Juritzen forlag. Ikke alle, men de jeg selv gleder meg veldig til. Håper du også kan finne noen gode lesetips her – de fleste av disse forfatterne har jeg lest bøker av tidligere, så det er en god grunn til at jeg gleder meg til akkurat disse bøkene.

Hevneren av Jan-Erik Fjell har jeg skrevet om tidligere – les mer.

Debutroman "Allahs tårer"Det femte segl:
I november kommer Rikard Spets med sin andre bok i serien om Angus Storm. Han debuterte i 2011 med Allahs tårer.

I 1543 forsvinner en spansk ekspedisjon i Amazonas. I nåtiden blir et manuskript som forteller om en by av «gull og mirakler» funnet i en krypt i Trondheim. Arkeologen Nina Diurnes kastes ut i jakten på et mysterium som kan snu opp ned på vår forestilling om skapelsen, Edens have og kataklysmen…
En hemmelighet mange er villige til å svike, drepe og dø for.
Den tidligere marinejegeren Angus Storm blir sendt alene inn i Amazonas’ jungel for å finne kilden til et dødelig narkotisk stoff og vikles inn i et drama av enorme dimensjoner.
Infisert med en dødelig parasitt og med en iskald morder i hælene flykter han gjennom jungelen for å advare verden mot en biologisk katastrofe som vil forvandle menneskeheten til levende døde.
Kan han forhindre at en 12 000 år gammel apokalyptisk historie gjentar seg på nytt?

Høres ikke dette spennende ut? Det synes i hvert fall jeg, og skulle gjerne hatt boka her og NÅ!! Men vi må dessverre vente helt til november før den kommer.

Imens kan vi vente oss to bøker i september – og begge disse er også bok nummer to i serier hvor vi allerede har blitt kjent med hovedpersonene:

Hauges direktivHauges direktiv:
Ørjan Nordhus Karlsson kommer med oppfølgeren til Gerhardsens testamente, der vi for første gang møtte Kyrre Kaupang og hans oppdagelser omkring grupperingen som kaller seg Stiftelsen.

September 1945: Jens Christian Hauge drar til Ilebu fengsel på et uoffisielt ærend. I all hemmelighet inngår forsvarsministeren en avtale med Knut Rød, politiinspektøren som planla deporteringen av de norske jødene. Hvilken pakt er det Hauge inngår med en mann som er siktet for landsforræderi?
Nåtid: Tidligere PST-sjef Janne Kristiansen begir seg til et møte med en ukjent person på den nedlagte undergrunnsstasjonen Valkyrien i Oslo. Senere blir liket av en kvinne funnet på samme sted. Under kroppen ligger det en stor sjakkbrikke og en merkelig liste.
Kyrre Kaupang jobber nå for Stiftelsen, og sammen med makker Lorents Sølvberg må han finne drapsmannen før flere mord begås. Underveis avdekker etterforskningen et ukjent Oslo, et nett av hemmelige ganger og korridorer som ble påbegynt av nazistene og etter krigen videreført av forsvarsminister Jens Chr. Hauge. I mørket under Oslos gater møtes fortid og nåtid. 

Den første boka til Ørjan N. Karlsson satt midt i blinken for min del, og det alene er nok til at jeg gleder meg veldig til å fortsette følget med Kyrre Kaupang – den lille tanke som hele tiden blir liggende i bakhodet når man leser slike bøker; «dette kunne da faktisk ha skjedd i virkeligheten, kanskje det egentlig gjør det?» setter en ekstra spiss på historien. I tillegg til at forfatteren skriver godt og spennende, og med små drypp av personlige, litt humoristiske betraktninger fra det virkelige liv gjør dette til et av høsten høydepunkter for min del.

Den andre krimboken jeg gleder meg til i september er Eirik Husby Sæthers:
heksedoktorenHeksedoktoren:
Pastorsønnen fra Lobotomisten er tilbake. Heldigvis – det eneste jeg hadde å utsette på forrige bok, var at den var litt for lang på slutten, og jeg ser at denne bok nr to er kortet noe ned. BRA! For fram til det ble dratt litt for mye ut, var boka helt fantastisk spennende og interessant og ekkel og fengende og rett og slett fengslende – av typen «ikke mulig å legge fra seg før man har lest bare ett kapittel til»…

Den dypt religiøse Johannes har flyktet til Rio de Janeiro, der farens menighet driver et hjem for misbrukte barn i favelaen Santa Marta.
Johannes føler seg sviktet av Gud og bestemmer seg derfor for å vende seg til Djevelen og de mørke religionene i slummen. Dette er hans opprør mot Gud og sin egen far som er pastor i pinsemenigheten. De som sviktet ham.
Tom Stohl, samboeren til en av kvinnene som ble drept av Johannes i «Lobotomisten», finner ut at Johannes gjemmer seg i Rio de Janeiro og drar over Atlanterhavet for å finne ham. Når Tom ankommer slummen, tror han det bare er å spørre etter den hvite mannen. Det han ikke vet, er at Johannes har fått stor makt i slummen fordi han praktiserer svart magi.
Det blir en dødelig jakt av voldsomme dimensjoner, hvor noen er dømt til å tape livet. 


I oktober kommer Sonja Holtermann med sin oppfølger til Presteskapet:
Frostgraven:
Et barn blir vitne til de tyske nazistenes mishandling av krigsfanger under krigen – og allerede her er jeg solgt – temaet er noe av det mest interessante som finnes i min verden.

En barnehjemsgutt forsvinner sporløst i dagens Oslo. En mann blir bundet til et tre og henrettet med et skudd i brystet. En tenåringsjente blir dopet, voldtatt og blir liggende i koma.
   Alt henger sammen, og når journalist Ira Torgrimsson undersøker et narkotikabeslag, begynner hun uvitende å nøste opp gamle hemmeligheter som ender i en kamp på liv og død. 

Det er ikke bare krim som blir utgitt på Juritzen til høsten, i september kommer Gunn Marit Nisja med sin andre bok, hun har tidligere utgitt Naken i hijab
porslenspikenPorselenspiken:
Kristin er i slutten av 30-årene, singel og barnløs. Hun er odelsjente til en gård i Romsdalen, men ønsker ikke å overta gården. I stedet har hun utdannet seg til kokk, og startet sin egen restaurant, «Små gryter», i Åndalsnes.
   Restauranten blir Kristins måte å realisere seg selv på, i stedet for å stifte egen familie. Allerede første dagen dukker Marta opp, en ung, eksnarkoman jente som er ute etter jobb. Marta er et unikum av en arbeider, og Kristin føler seg etterhvert som en mor for henne.
Vi får innblikk i Martas oppvekst, med omsorgssvikt og tidlig rus. Hun sliter med å betale ned en narkotikagjeld, og Kristin hjelper henne.
Kristin er ambisiøs og dyktig, men likevel kommer Marta etterhvert til å bli viktigere for Kristin enn restauranten. Det utvikler seg et gripende forhold. 

Bienes dødAv utenlandske bøker i høst er Bienes død av Lisa O’Donnel en jeg gleder meg veldig til. Forfatteren er ukjent for meg, men når jeg leser baksideteksten til denne boken blir jeg solgt:
Det er julaften i Glasgow, og 15 år gamle Marnie og hennes lillesøster Nelly er akkurat ferdige med å begrave foreldrene i hagen. Bare de to søstrene vet hva som har skjedd med dem.
Lenny, den gamle mannen i huset ved siden av, skjønner fort at de to jentene er helt alene i verden og at de trenger hans hjelp.
Gjennom deres tre stemmer fortelles denne nervepirrende og originale thrilleren om å vokse opp i et hjem med mange stygge hemmeligheter. Og mens ukene går, begynner omgivelsene å fatte mistanke om at alt ikke er helt som det skal hjemme hos de to jentene…
En rørende, men også fæl fortelling om å være fortapt, men likevel gjøre alt man kan for å overleve. Et moderne mysterium som vil få det til å gå kaldt nedover ryggen på deg.

dirigentenSarah Quigley har skrevet en bok med tittel Dirigenten og allerede der er min interesse fanget – siden min andre store lidenskap ved siden av å lese bøker, er å synge i kor…
Leningrad 1941. Det er en av de kaldeste vintrene noensinne, og nazistene har beleiret byen. De som ikke har flyktet eller blitt evakuert, holder på å sulte ihjel.
   I dette marerittet får den folkesky dirigenten Karl Eliasberg og hans orkester i oppdrag å fremføre den krevende komponisten Shostakovich’ syvende symfoni. Det skal holde moralen oppe blant soldatene ved frontlinjen.
Dirigentens musikere er utmattet av sult. Mange har ikke den styrken som behøves for å løfte instrumentene. Men i fem iskalde måneder nekter Eliasberg å gi seg, og bruker nådeløse metoder for å få musikerne til å gjøre som han vil. Kan hans besettelse føre til et mirakel?
Dette er en uforglemmelig fortelling om hverdagshelter, stolthet, jernvilje og vanvittige prestasjoner under forferdelige omstendigheter. Boken er basert på en sann historie. 

Alt tyder på at jeg ikke får noe mindre i gjøre i høst enn jeg vanligvis har – og dette er bare bøkene fra ETT forlag – og ikke alle som utgis her en gang. Men det er virkelig et luksusproblem – å ha så mange gode bøker å velge mellom, den ene etter den andre dukker opp og jeg kunne ikke ha gledet meg mer!

Snart skal jeg også skrive om høsten utgivelser fra andre forlag – jeg har bare såvidt begynt 🙂

 

3 tanker om “Juritzen forlag høsten 2013

  1. Her var det mange interessante bøker. Jeg skal nok lese Frostgraven, jeg likte Presteskapet. Jeg er også nysgjerrig på Rikard Spets sin roman, jeg har den første liggende så hvis den er bra vil jeg nok lese den andre også.

  2. Jeg også gleder meg stort til Eirik Husby Sæther sin nye 😀

    men en annen ting, har du sluttet med konkurransene du pleide ha her?
    Er det noe fast intervall eller noe sånt for når du har de?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *