Høstens bøker fra Gyldendal

Katalogen fra Gyldendal inneholder alle årets bøker, så i denne presentasjonen vil det også komme noen bøker som allerede har kommet ut.

Lotus BluesLotus Blues av Kristina Ohlsson
(kommet)
En desperat mann henvender seg til advokat Martin Benners kontor og ber om hjelp til å renvaske sin søster for mord på fem personer. Det er bare det at søsteren er død. Søsteren er ingen hvem som helst. I avisene kalles hun tidenes seriemorder og har fått kallenavnet Sara Texas. Før hun tok sitt eget liv, kjente hun seg skyldig i fem drap, to i Texas og tre i Sverige. Den litt forsofne broren Bobby vil kjempe for hennes uskyld og samtidig finne sønnen hennes, Mio, som er sporløst forsvunnet.
Martin Benner har det meste. Karriere, kvinner og en liten datter. Han har ikke for vane å ta pro bono-saker, til det er han for glad i alt her i livet som kan kjøpes for penger. Likevel er det noe han savner, noe som ikke kan kjøpes. Et advokatliv er tross alt sjelden veldig spennende – og Sara Texas-saken har alt, et ugjennomtrengelig mysterium og muligens en morder (eller flere) på frifot. Mot sin vilje lar Martin Benner nysgjerrigheten trekke ham inn i mysteriet. Pressen har allerede vist at de kaster seg over alt som har med Sara Texas å gjøre, så her er det også store muligheter for å framstå som en helt i lovens tjeneste. Men Benner har også svakheter og utfordringer, og i jakten på sannheten gjør han en alvorlig feilvurdering.

InkognitoInkognito av Eirik Wekre
(kommet)
Stortinget er i siste sesjon før sommeren, og en skjør mindretallsregjerging forsøker desperat å drive gjennom en nødvendig arbeidsreform. Utenfor, under en brennende sol, demonstrerer fagorganisert, uniformert politi mot forslaget. Overraskende kulminerer debatten med at statsministeren stiller kabinettspørsmål – og taper.
Neste morgen blir statsministeren drept av en ukjent attentatmann, og landet kastes ut i et bunnløst politisk kaos. Gjerningsmannen passer ikke inn i noen normal terrorprofil, og Oslo er lammet av frykt for nye anslag. Hvem står bak, og hvorfor? Er angrepet en fordekt krigserklæring? Et forsøk på å undergrave Norges demokrati?
Spesialrådgiver Theo Hannover i PST får ansvaret for etterforskningen. Raskt kommer motstridende interesser for dagen, og mye tyder på at noen i de innerste maktsirkler motarbeider ham. Theo må kjempe mot ytre og indre fiender i en nådeløs kamp mot klokken.
Eirik Wekre fullfører sin Oslo-trilogi med en ny thriller som ligger skremmende tett opp mot den politiske virkelighet.
Og jeg er så heldig at jeg har alle tre bøkene til gode – jeg har ventet med å lese til trilogien er fullført.

Merket for livetMerket for livet av Emelie Schepp
(kommet)
Jana Berselius er en vellykket journalist. Men hun husker ingenting fra sin barndom. Og hva betyr den tatoveringen hun har i nakken? Når fikk hun den?
Sommeren 1991 våkner den ni år gamle Jana Berzelius opp på et sykehus. Hun husker ikke hvem hun er, eller hvor hun kommer fra. Tjueen år senere er Jana en vellykket jurist og arbeider som statsadvokat. Sammen med politiet skal hun etterforske drapet på avdelingslederen i Migrationsverket, Hans Juhlén. På drapsstedet finner de flere fingeravtrykk som er så små at de må tilhøre et barn. Etterforskningen tar en uventet vending da det dukker opp et nytt lik, denne gangen en ung gutt. Jo mer Jana graver i guttens bakgrunn, desto nærmere kommer hun sannheten om sin egen fortid.

Det endeløse havetDet endeløse havet av Rick Yancey
(kommet)
Oppfølgeren til den kritikerroste bestselgeren Den 5. bølgen. Et storslagent epos om liv og død, håp og fortvilelse, kjærlighet og hat. Hvordan fjerner man hele jordens befolkning? Man frarøver menneskene deres menneskelighet.
I Den 5. bølgen kjempet Cassie for å finne lillebroren sin. Det klarte hun, men striden mot De Andre er langt fra over. Cassie, Ben, Ringer og de andre må fortsette å kjempe mot en usynlig fiende. Og én ting vet de: De Andre kommer ikke til å gi opp før hele menneskeheten er utryddet.

BarnelovenBarneloven av Ian McEwan
(kommer 24. august)
Fiona Maye er dommer for familieretten i London. Hun er svært intelligent, velrennomert og dypt engasjert i faget sitt. Fionas ekspertise ligger i sensitive saker knyttet til spørsmål rundt kultur og religion, der hun er kjent for å utvise en særskilt følsomhet i tolkningen av lovverket i de sakene som krever en nyansert tilnærming. Men Fionas yrkesmessige suksess har gått på bekostning av ekteskapet.
Forholdet mellom henne og mannen, Jack, er turbulent, og samtidig bærer hun på en sorg over barna hun aldri fikk. Mannen hennes ber henne i deseprasjon om å vurdere åpent ekteskap, og etter en heftig krangel flytter han ut.
Bruddet skaper et tomrom i henne; er det kjærlighet hun har mistet, eller er det en moderne form for ære? Er det ikke forakt eller utfrysning hun egentlig frykter? På flukt fa disse spørsmålene graver hun seg ned i jobben.
Hun fatter spesielt interesse for en svært komplisert sak der en 17-årig gutts liv står i fare da foreldrene nekter ham å motta blodoverføring. Familien, som er medlemmer av Jehovas vitner, har vansker med å akseptere denne livreddende behandlingen fordi den strider mot deres tro. Utfallet av saken blir skjebnesvanger, ikke bare for gutten, men også for Fiona. I kulissene står Jack og et havarert kjærlighetsliv, og jaget etter å løse saken – og ikke minst redde ekteskapet – setter Fiona på en nervepirrende prøve som vil holde leserne fengslet helt til siste side.

Det som ikke dreper ossDet som ikke dreper oss av David Lagercrantz
(kommer 27. august)
Tidsskriftet Millennium har fått nye eiere. Onde tunger påstår at tiden har gått fra Mikael Blomkvist, og han lurer på om han burde finne seg noe annet å gjøre.
Lisbeth Salander er rastløs. Hun deltar i et hackerangrep, tilsynelatende uten noen spesiell grunn. Hun tar risikoer hun vanligvis er nøye med å unngå. Det ligner ikke henne.
En sen nattetime får Mikael Blomkvist en telefon. Det er professor Frans Balder, en ledende autoritet innen forskning på kunstig intelligens. Balder påstår at han sitter på revolusjonerende opplysninger om en amerikansk industrispionasje, som kan ryste verden. Han har dessuten hatt kontakt med en ung, kvinnelig superhacker, som har en viss likhet med en person Mikael Blomkvist kjenner godt.
Mikael Blomkvist begynner å håpe at skupet som han og Millennium sårt trenger, er innen rekkevidde. Lisbeth Salander har, som vanlig, sin egen agenda. I Det som ikke dreper oss fortsetter historien. Snart skal deres veier krysses. Enda en gang.
David Lagercrantz’ Millennium 4 er et selvstendig litterært verk av karakterer og hendelser fra Stieg Larssons univers.
Denne boken har jeg et veldig ambivalent forhold til. Jeg er usikker på om jeg liker at man fortsetter på skrive på en død manns verk, og med hvilke baktanker. Likevel er jeg spent på historien, og ikke minst ønsker jeg å være med i debatten omkring boken – og da må jeg i rettferdighetens navn faktisk lese den.

Norsk sokkelNorsk sokkel av Heidi Linde
(kommer 1. september)
På et hotell i Skien sitter en familiefar og forsøker å glede seg over at han ikke har kreft. Tretti mil lenger nord, i Lillehammer, forsøker svigermoren hans å finne ut av hvem hun skal bli, nå som hennes alkoholiserte ektemann omsider har bestemt seg for å slutte å drikke. I Sogndal prøver en voksen sønn å få plass til mora si på et sykehjem. I Trondheim strever en sju år gammel jente med å finne seg til rette i et nytt fosterhjem. Et gravid par på Jessheim får et rutinemessig tilbud om fosterdiagnostikk, mens en NAV-arbeider på tur til Kreta ikke klarer å nye ferien fordi hun synes så synd på alle.
Norsk sokkel er fortellingen om Norge og menneskene som bor der. Om deres drømmer, skuffelser og tilkortkommetheter, og om deres dypt menneskelige ønske om å være en bauta for andre.

Mios bluesMios blues av Kristina Ohlsson
(kommer 19. september)
Hva skjedde egentlig i Mios barnehage den siste dagen før han forsvant? Mot sin vilje har advokat Martin Benner blitt dratt inn i jakten på den forsvunne fireåringen. Så lenge barnet er borte, kommer ikke mafiaorganisasjonen til å la Martin være i fred. Martin er desperat og følger opp de få sporene som finnes. Men Mios forsvinning er ikke Martins eneste problem. Han må også bringe klarhet i hvem som prøver å legge skylden på ham for to  mord han ikke har begått. Martin blir mer og mer paranoid for hver dag som går. Hvem er det som følger ham så tett på uten å være synlig selv? Jakten på sannheten stiller ham overfor et uhyggelig dilemma: Kan han redde både Mio og seg selv? Eller vil flere liv gå tapt før Martin Benner får ro?

TidsrosenTidsrosen av Ørjan N. Karlsson
(kommer 20. september)
Martin Sølvfoss går på kostskole i Cambridge hvor semesteravslutningen er i gang. Så dukker onkel Lauritz opp; faren har forsvunnet under en seiltur. Martin må hjem til Norge. Samtidig begynner underlige ting å skje. Martin ser syner, opplever at tiden stopper og mottar et brev fra sin avdøde bestefar med beskjed om at han har arvet en eiendom. Martin reiser, og sammen med vennene Kaia, Elisabeth og Cad går det raskt opp for ham at det er svært mye han ikke visste om sin bestefar og Sølvfoss-slekten. For en utrolig hemmelighet blir avslørt. Martins familie har siden 2. verdenskrig vært voktere av ett av de tre hellige fragmentene fra lansen som spiddet Jesus da han hang på korset. Og nå er noen på jakt etter det.
Tidsrosen er første bok i en planlagt trilogi. Actionfylt og innholdsrik om fire ungdommers jakt etter hellige fragmenter fra Jesu korsfestelse, en livsfarlig reise via noen av de mørkeste understrømmene i Europas historie.

BanesårBanesår av Thomas Enger
(Kommer 5. oktober)
Henning Juul sitter i en båt ute på et mørkt tjern. En mann med skytevåpen sitter rett overfor ham. Ved mannens føtter ligger et lik som snart skal bli dumpet i vannet. Henning vet at han snart skal lide samme skjebne. Og han vet at det er hans egen feil.
Måtte han involvere sine nærmeste venner i den altoppslukende jakten på sannheten? Måtte han risikere alle disse livene, forandre skjebnen til menneskene rundt seg?
Likevel vet han at han ikke har hatt noe valg. Han måtte vite hva som skjedde da sønnen hans døde.
Dette er vel den boka jeg ser mest fram til i høst, siden jeg har fulgt Henning Juul helt fra starten, og jeg kan nesten ikke vente på å få svaret på hva som skjedde da Hennings sønn døde.

Hvem drepte Birgitte TengsHvem drepte Birgitte Tengs? av Bjørn Olav Jahr
(kommer 6. oktober)
Nytt blikk på drapssaken som rystet Norge. Natt til 6. mai 1995 ble 17 år gamle Birgitte Tengs funnet drept på Gamle Sundsvei ved Kopervik på Karmøy. Nesten halvannet år etterpå arresterte og siktet politiet Birgittes fetter for drapet. Etter lange avhør tilsto han, for så å trekke tilståelsen.
I en av norgeshistoriens mest omtalte rettssaker ble fetteren først dømt, deretter frikjent i lagmannsretten. Likevel måtte han betale erstatning til Birgittes foreldre – sin egen onkel og tante. Med drapet er fremdeles uoppklart. Politietterforskningen og avhørsteknikkene som ble benyttet, har siden blitt gjenstand for økende kritikk.
Bjørn Olav Jahr har fulgt saken siden rettssaken mot Birgittes fetter og gjort omfattende research. Hvem drepte Birgitte Tengs? gir et levende portrett av et splittet lokalsamfunn, og tegner et rystende bilde av en politietterforskning som kom galt ut. Den presenterer ikke minst et realistisk scenario for hva som faktisk fant sted på Karmøy den skjebnesvangre vårnatten.

Brannen - Gåte Scandinavian StarBrannen – Gåten Scandinavian Star av Lars Halskov
(kommer 22. oktober)
Mordbrannen på «Scandinavian Star» natt til 7. april 1990 er Skandinavias største kriminalgåte. 159 mennesker mistet livet som følge av en påsatte brannen, 136 av dem var nordmenn. Det er fremdeles ikke oppklart hvem som satte dyr på skipet, og hva motivet var.
Her fortelles hele historien om tragedien. Lars Halskov får skarpt til rette med dubiøse forretningsmetoder og tvilsomme forretningsfolk, skattespekulasjon og elendige sikkerhetsforhold. Men mest av alt handler det om de mange menneskene som ble berørt av mordbrannen. Felles for alle overlevende og pårørende er at tragedien har preget dem for livet. De trenger at det blir satt et punktum for saken, og vil vite hva som faktisk skjedde før, under og etter mordbrannen.
Boken bygger på forfatterens mangeårige research. Derfor inneholder den også nye viktige opplysninger om hele forløpet og kommer så tett på sannheten som det er mulig i en dokumentarisk beretning.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *