Høstens bøker fra Aschehoug

 

Jenta som sluttet å snakkeJenta som sluttet å snakke av Trude Teige
(kommer 25. august)
En kvinne blir funnet drept i sin egen stue i den idylliske kystbygda Losvika. Hun sitter i en stol ved vinduet med utsikt over alle som kommer og drar. Hun er sminket og kledd i en lang, sort silkekjole.
Kvinnen er datteren til en predikant som ble funnet drept i det samme huset ett år tidligere. Drapet er ikke blitt oppklart, og folk i bygda er redde for at det går en drapsmann løs.
Journalisten Kajsa Coren begynner å grave i drapsofferet fortid. Folk omtaler kvinnen som ensom og annerledes; hun hadde nesten ingen kontakt med andre mennesker, og hun snakket aldri. Kajsa skjønner at kvinnen tilbragte dagene i stolen ved vinduet, og at hun visste mye om mange. For mye?
Da en ung jente forsvinner, øker folks frykt i takt med stormen som er på vei inn fra havet.

BrudekistenBrudekisten av Unni Lindell
(forventes 1. september)
Tolv år gamle Maike Hagg, datteren til en psykiatrisk pasient, døde i kjelleren på Gaustad sykehus i Oslo i 1988. Politiet konkluderte med at det var en ulykke, at jenta falt ned fra en gardintrapp og slo hodet i steingulvet. Emmy Hammer og Aud Johnsen møtes 25 år senere for å snakke om det som egentlig skjedde med venninnen den gangen. Foreldelsesfristen for drap nærmer seg. Møtet blir farlig: angst og hat trigger en kaldblodig morder frem fra skyggene. En kvinne blir drept, den andre jaget.
Cato Isaksen og Marian Dahle får saken. Miljøet på det psykiatriske sykehuset trer sakte frem; noe hviler i skyggen av noe annet. Psykiatrien ble politisk endret på nittitallet; alle skulle ut i samfunnet igjen. De slottsaktige bygningene på Gaustad ble tømt. Men én flyttet aldri ut.

Oslo NoirOslo Noir av Aslak Nore
(kommer 19. september)
To barneranere finner en pose ecstasy på en hjemme alene.fest på Oslo Vest. Like etter blir den ene av dem funnet død av overdose. På Grünerløkka banker en latinamerikansk gangster opp lillesøsteren sin. 16 år gamle Ida knipser E for første gang. Og storebroren, vår mann, Peter Wessel, kommer over en pose med narkotika han ikke vet hvor han skal gjøre av. Når posens eiere forstår at dopet er på avveie, må Peter ta noen vanskelige valg, han må vise hvem han er.
Det er sommeren 1997, det er hetebølge, lyse tropenetter og et nytt Oslo de voksne ikke forstår, og Peter Wessel må bli voksen i en by som er langt mer brutalt enn mange kanskje husker det.

På bunnen av solaNorge i Sudan – På bunnen av sola av Bibiana Dahle Piene
(kommer 4. september) – dokumentar
Dette er historien om hvordan Norge siden slutten av 1960-tallet viklet seg inn i Sør-Sudans skjebne. De første nordmennene kom hjem fylt av brennende engasjement og med fortellinger som førte til full mobilisering blant politikere, hjelpeorganisasjoner og i befolkningen.
I Sør-Sudan vokste Kirkens Nødhjelp og Norsk Folkehjelp seg store, og her kunne norske politikere senere feire sin største utenrikspolitiske triumf. Da Sør-Sudan fikk sin selvstendighet i 2011, etter å ha utkjempet Afrikas mest langvarige borgerkrig, var det med Norge som fødselshjelper.
Men var alt forgjeves? Allerede få år etter løsrivelsen står verdens yngste nasjon i fare for å ødelegge seg selv innenfra.

Morfar, Hitler og jegMorfar, Hitler og jeg av Ida Jackson
(kommer 12. september) – dokumentar
Ida Jackson er barnebarnet til Per Pedersen Tjøstland – SS-mann, frontkjemper og redaktør for den nasjonalsosialistiske ukeavisen Germaneren. Hun fikk vite om morfarens bakgrunn ved en tilfeldighet. «Morfar, Hitler og jeg» handler om hvordan hun måtte se familien sin – og seg selv – i et helt nytt lys. Hun lar leseren bli med på en reise inn i det ideologiske universet til Germanske SS Norge, kanskje den mest ekstreme organisasjonen i norgeshistorien. Forfatteren bruker det personlige for å formidle norsk krigshistorie på en ny måte. Og hun bruker møtet med fortidens ekstremisme til å forstå ekstreme strømninger i dag.

JegerenJegeren av Harlan Coben
(kommer 3. september) – ungdom
Jegeren fortsetter det beskytteren sluttet. Mickey Bolitar bor hos sin onkel Myron Bolitar etter at faren er død og moren befinner seg på rehab. Han jakter på spor som kan fortelle mer om organisasjonen Abeona Shelter og det mystiske dødsfallet til faren; Men når noen skyter mot klassevenninnen Rachel og moren hennes, befinner Mickey og vennene Ema og Spoon seg midt i et skremmende mysterium som viser seg å ha tråder helt tilbake til annen verdenskrig. Mickey må finne ut hvem som sjøt

Skatten fra Miklagard


Skatten fra Miklagard av Tom Egeland

(kommer 29.september) – ungdom
Det er sommerferie, og Robert blir med moren til Vestfold, der hun og arkeologteamet hennes har funnet en vikinggrav. Nyheten om et revolusjonerende funn sprer seg raskt – hvis den eldgamle Njåls saga snakker sant, kan denne graven romme store skatter. Samtidig begynner Robert å få merkelige drømmer. En vikinggutt som heter Ulv, snakker til ham i drømmene hans. Ulv vokter en stor skatt, men skattens skjulested kan bare avsløres hvis Robert klarer å tyde et sett med gamle runer. Kappløpet er i gang – Robert må finne skatten før den havner i gale hender.

 

En tanke om “Høstens bøker fra Aschehoug

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *