Hevneren av Jan-Erik Fjell

HevnerenTittel: Hevneren
Forfatter: Jan-Erik Fjell
Utgitt på Juritzen Forlag 2013 (kommer 12. august)
Kilde: Forhåndseksemplar fra forlaget

Anton så skrått bort på mannen i rød og gul uniform som oppholdt seg bak i ambulansen sammen med ham og Torp. På borrelåsmerket over brystlomma sto det «Paramedic». Han sa ingenting. Mannen bare så på ham tilbake før han kastet et raskt blikk ut av vinduet og grep sambandet.
[…] «Blodtrykket et åtti over femti. Metning på nitti. Pasienten får tolv liter på maske. Han er til og fra bevissthet».
«Er skadeomfanget avklart?»
«Han er skutt tre ganger, i henholdsvis høyre lunge og mageregionen. Jeg klarte ikke å se noe utgangssår, så alle -»
Anton oppfattet ikke alt som ble sagt. Klemte bare enda hardere rundt Torps hånd.

Anton Brekke er tilbake. I denne tredje boken om Kripos-etterforskeren har han blitt degradert og overflyttet til Fredrikstad. Gamblingen hans ble oppdaget, og «straffen» er et år borte fra Kripos.

Handlingen starter i Minnesota i 1961. Den 19 år gamle norsk-amerikaneren Daniel «Danny» Larsen blir dømt til livstid for væpnet ran og drapsforsøk på en politimann. Dommen skal han sone på Alcatraz.

I San Francisco i 1994 er en gjeng norske ungdommer på reise for å følge favorittbandet sitt, Metallica. På en omvisning på Alcatraz møter to av dem William Smith, en mann med en spennende historie. Han sonet nemlig på Alcatraz sammen med Danny, og blir interessert i paret da han oppdager at disse er norske. I løpet av en dag blir disse tre veldig godt kjent, og paret fascineres av historien om Danny – som til slutt ble funnet hengt på cella si når fengselet skulle stenge.

I Fredrikstad i nåtid blir en kvinne funnet død av sin sønn. Hun er bakbundet og kvalt, og Anton Brekke og Magnus Torp er de første som kommer til åstedet. Når det kort tid senere dukker opp enda et lik, og politiet knytter drapet på en norsk kvinne i Berlin til denne saken forstår de at de står overfor en seriemorder. Hvordan velger han ut ofrene sine – og hvorfor? Og hva er sammenhengen mellom disse drapene og den 50 år gamle historien om Danny?

Vi følger parallellhistoriene fra Alcatraz, San Fansisco og Fredrikstad gjennom hele boka. Det hele er elegant flettet sammen og svarene faller sakte, men sikker – og ikke for tidlig – på plass gjennom historien. Spenningen er på topp gjennom hele boka, og løsningen (som jeg selvfølgelig også denne gangen trodde jeg hadde gjettet meg til) kom som en overraskelse! Riktignok skuffet motivet meg litt, men helheten i historien og oppbygningen mot løsningen overskygger dette når det kommer til helhetsvurderingen min.

Dette er etter mitt syn, den beste boka om Anton Brekke. Tidligere har Fjell utgitt Tysteren og Skyggerom og begge disse var jeg veldig fornøyd med. Men denne boka nådde nye høyder i «sagaen om Anton Brekke». I et intervju med NRK Østfold 24. juli forteller Fjell at han er i startfasen på bok nummer fire; «…Brekke fortsetter», sier Fjell. Og takk og lov for det, ikke minst fordi vi kan se frem til flere fantastiske krimbøker, men også fordi slutten i denne boka skriker etter en fortsettelse!

2 tanker om “Hevneren av Jan-Erik Fjell

  1. Kjempefin omtale, jeg gjenopplevde boken da jeg leste. Kan bare slutte meg til dine ord, og anbefale boken på det sterkeste, enig med deg, dette er hans beste!

  2. Veldig fin omtale! Gleder meg vilt nå å lese bok nummer to av forfatteren, så jeg kan begynne på denne også. For denne hørtes fryktelig spennende og interessant ut:) Godt å høre denne forfatteren fortsetter med bøkene, for jeg liker han veldig godt:) Ha en fin dag!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *