Hånden av Henning Mankell

håndenTittel: Hånden
Forfatter: Henning Mankell
Utgitt på Gyldendal 2013
Originaltittel: Handen (2004)
Oversatt av Kari Bolstad
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget

Idet han åpnet bildøra, stanset han. En tanke hadde slått ham. Først kunne han ikke få tak i hva som hadde stanset ham i å sette seg bak rattet. Han rynket pannen. Noe hadde begynt å gnage i ham. Noe han hadde sett. Noe som ikke stemte.
Han snudde seg mot huset. Et eller annet hadde etset seg fast i hukommelsen hans.
Så kom han på hva det var. Han hadde snublet i noe som hadde ligget på bakken bak huset. Restene av en gammel rive eller kanskje en trerot. Det var det som hadde holdt ham fast.
Det var noe han hadde sett. Uten å se.

Kurt Wallanders kollega Martinsson vil selge ham et hus og Wallander går motvillig med på å ta en titt. Ute i hagen snubler han over noe som skal vise seg å være skjelettet av en hånd som stikker opp av jorden. Mye tyder på at det har ligger i jorden lenge, og det kan bli vanskelig å identifisere og enda vanskeligere å avgjøre om det ligger noe kriminelt bak dødsfallet.

Det er alltid hyggelig å hilse på Kurt Wallander i Mankells bøker, spesielt nå som vi trodde det var slutt. Handlingen i denne boken er lagt til 2002 og er derfor ikke en fortsettelse fra Den urolige mannen. Heldigvis – det hadde ikke vært riktig om Mankell skulle ha tatt opp igjen tråden om Wallander, etter at vi trodde det var slutt.
Likevel synes jeg kortromaner og noveller om Kurt Wallander ikke er like bra som romanene – det er ikke plass nok til Mankells gode språk og samfunnsmessige betraktninger. Og det er nettopp det som gjør Mankell til en av de beste krimforfatterne jeg vet om.

Men for all del, jeg koste meg veldig med boka. Henning Mankell skriver bestandig godt – og denne boken er spennende fordi politiet må drive det de kaller «arkeologisk politiarbeid» idet det viser seg av skjelettet de har funnet er gammelt. Løsningen gir seg ikke selv, og jeg som leser forsto ikke sammenhengen før jeg ble presentert for den.

Så alt i alt et meget hyggelig møte med Henning Mankells Kurt Wallander.

3 tanker om “Hånden av Henning Mankell

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *