Forsvinningspunktet av Val McDermid

forsvinningspunktetTittel: Forsvinningspunktet
Forfatter: Val McDermid
Utgitt på Cappelen Damm AS 2013
Originaltittel: The Vanishing Point 2012
Oversatt av Henning Kolstad
Kilde: Egen bok

Alt skjedde på en gang. Skjærende smerter forplantet seg langs nervebanene, dansende synapser sendte knusende meldinger til muskler. Stephanies sammenbrudd skjedde momentant, en total systemfeil, som om noen hadde slått av en bryter. Tankene raste forvirret, de fant ingen sammenheng i smertene og den totale mangelen på fysisk kontroll. Det eneste som satt igjen i hodet, var behovet for å meddele hva som hadde hendt.

Det er alle foreldes mareritt. Stephanie Harker skal gjennom sikkerhetskontrollen på O’Hare flyplass i Chicago da hun blir tatt til side fordi hun har utløst metalldetektoren. Fem år gamle Jimmy venter på henne utenfor da Stephanie ser en uniformert offiser føre ham bort. Hun får panikk, og sikkerhetsvaktene legger henne i bakken. Da Stephanie kommer til orde, er Jimmy sporløst forsvunnet. Jo mer Stephanie forteller, jo tydeligere blir det at dette er langt fra en vanlig bortføringssak. Stephanie og Jimmy har kompliserte forhistorier, og det er mange potensielle mistenkte i denne saken. Men tiden er i ferd med å renne ut, så hvordan kan Stephanie får Jimmy tilbake?

Val McDermid er i en klasse for seg når det kommer til å bygge karakterer. Vi får høre historien om hvordan Stephanie endte opp som Jimmys verge via samtaler med FBI-etterforskeren Vivian McKuras, som er den agenten som får ansvaret for etterforskningen av bortføringen. Vi blir fortalt hvordan Stephanie kom i kontakt med reality-kjendisen Scarlett fordi hun skulle være skyggeforfatter for hennes bok – og de ender opp som bestevenninner. Vi blir kjent med Scarletts ferd fra underklassen, opp på kjendisenes verden og hva dette fører med seg – både av positive og negative erfaringer. Det tegnes flere portretter av mennesker, og ting er ikke slik de kan se ut som på overflaten.

På side 186 lanserte jeg en teori i mitt hode, og jeg skrev den ned… jeg skal ikke her røpe hva denne teorien gikk ut på fordi det nemlig viste seg at dette var løsningen! Men dette ødela ikke på noen måte min opplevelse av boken. Jeg pleier ofte å lansere teorier, og bortsett fra når løsningen er fullstendig åpenbar og gjennomsiktig – blir jeg bare stolt over å ha gjettet riktig (jeg liker å tro det har noe med erfaring å gjøre). Gjennom boka skriver McDermid på en så spennende og fengslende måte at man blir sugd inn i historien og sittende fast – dette er av de bøkene som jeg plukker opp først om morgenen og legger fra meg sist om kvelden. Og dessuten snur historien så veldig et par ganger der, at jeg virkelig tvilte på teorien min flere ganger!

Denne boken er nok det beste jeg har lest av Val McDermid – den er frittstående og kan derfor plukkes opp og leses umiddelbart uten at man trenger noe som helst bakgrunnskunnskap om tidligere bøker. Og det synes jeg du skal gjøre – lese denne umiddelbart, den var rett og slett fantastisk!

2 tanker om “Forsvinningspunktet av Val McDermid

  1. For en flott omtale! Jeg begynte å lese denne boken bare en dag etter jeg selv hadde gått gjennom sikkerhetskontrollen, og det var litt creepy. Jeg likte den også veldig godt, og hiver meg på anbefalingen 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *