Etter styrten av Michel Bussi

Etter styrtenTittel: Etter styrten
Forfatter: Michel Bussi
Utgitt på Bazar 2016
Originaltittel: Un avion sans elle
Oversatt av Thomas Lundbo
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget 

En flytstyrt. En eneste overlevende. Men hvem er hun? Natten til lille julaften 1980 styrter et fly på grensen mellom Sveits og Frankrike. Bare en tre måneder gammel jente overlever. Er hun Lyse-Rose eller Emilie? To familier mener hun er en av dem. Det utløser et etterforskning som varer i nesten to tiår. En ivrig privatdetektiv prøver å avdekke jentas riktige identitet, og bit for bit legges puslespillet. Men vil han leve lenge nok til å fortelle sannheten.

Dette ble en helt unik bok for min del. Vi treffer privatetterforskeren som i 18 år har strevd med å finne sannheten, og som i sin desperasjon ikke orker lenger. Idet han setter pistolmunningen for pannen, ser han ned på en avis – og endelig – endelig faller brikkene på plass.

Dette er starten, og gjennom boken får vi fortalt historien om hva han har foretatt seg i sin søken etter sannheten, hvordan de to familiene har presset på og lagt hindringer i veien for hans arbeid. Hva alle har måttet forsake og betale, i denne evigvarenede jakten på hvem den lille overlevende jenta faktisk var. Og vi møter ikke minst jenta selv, som ble gitt til en familie, men var dette den riktige familien.

Slutten utvikler seg i en retning jeg overhodet ikke så komme, her kommer thrilleren inn, og spenningen øker fram mot den overraskende slutten.

Boken ble tildelt «Gullkulen» for beste oversatte krimroman i 2016. På vegne av juryen begrunner Fredrik Wandrup prisen slik: «De tre jurymedlemmene er alle av den oppfatning at «Etter styrten» var en enestående leseropplevelse. Litterært er den på høyden, men sin veksling i stilnivåer, strålende dialoger og til tider real timeskildring av begivenhetene. Juryen sier også at «Etter styrten» er en litterær avansert blanding av thriller, satire, kriminelt puslespill og faktisk en kjærlighetshistorie.»

En tanke om “Etter styrten av Michel Bussi

  1. Har hørt om boken, men ikke hatt noen spesielle tanker om å lese den. Din vurdering av boken vekket derimot interessen min, og muligens kommer jeg til å gi den en sjanse. Fin omtale! 🙂
    – Siri

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *