Cappelen Damm høsten 2013

Her kommer jeg med en liten presentasjon av noen av de bøkene jeg gleder meg til i høst, denne gangen fra Cappelen Damm.
Presentasjonen av bøkene her (skrevet i kursiv) er alle hentet fra forlaget hjemmeside: cappelendamm.no

Kameleonmenneskene

Kameleonmenneskene av Hans Olav Lahlum (kommer i august)
I den femte boken om K2 og Patricia har vi kommet frem til 1972 og EEC-strid og kamp om oljeressurser bringer internasjonal toppolitikk lenger inn i norsk samfunnsliv.
   Lørdag 25. mars brytes helgefreden av at en syklende unggutt med en blodig kniv i lommen ringer frenetisk på K2s dør. Gutten roper «Slipp meg inn! De er etter meg, og jeg må snakke med deg før de når meg». Forfølgerne viser seg å være politikolleger at K2. Den blodige kniven ble åpenbart brukt til å ta livet av stortingsrepresentanten Per Johan Fredriksen. Den antatte gjerningsmannen forholder seg imidlertid taus, og både motivet og identiteten hans forblir ukjent.
Nærmere undersøkelser viser av Fredriksen var et kameleonmenneske som kunne fremstå svært ulikt i ulike miljøer, og at hendelser fra hans fjerne fortid også kan ha betydning. I sin ungdom var han en av seks venner fra Vestfold som opplevde at en av dem, en ettertraktet ung jente, døde under mystiske omstendigheter på hotellferie i Oslo. 

Hans Olav Lahlum har igjen skrevet en roman med tittel etter et nytt ord som beskriver mennesketyper (tidligere anmeldt: Satellittmenneskene og Katalysatormordet). Jeg liker bøkene hans veldig godt på grunn av at han skriver på denne gammeldagse, originale måten som får tanke tilbake til Agatha Christie – man slipper de blodige og groteske scenene og det er løsningen av kriminalgåten som står i sentrum. Gleder meg til denne nye boken, og i mellomtiden har jeg De fem fyrstikkene å kose meg med.

Carmen ZitaCarmen Zita og døden av Karin Fossum (kommer i september)
Konrad Sejer er tilbake. Denne gangen er han høyst nærværende, ikke bare som den sindige og skarpe etterforskeren, men også som mennesket Konrad Sejer som har sitt å slite med. 
   Denne gang er det Skarre som er først på åstedet. Et lite barn har druknet i en dam. Et ubevoktet øyeblikk og så har det aller verste skjedd. De unge foreldrene er sønderknuste, og alt ser ut til å være et uhell. Men Skarre stusser, det er noe med den unge moren, og han lufter sine anelser for Sejer. Etterforskning blir satt i gang som alltid ved brå død, og den unge moren, Carmen, viser seg å være noe for seg selv. Selvopptatt, grunn, forkjælet og pyntesyk. 

Bøkene fra Karin Fossum gleder jeg bestandig til – hun er mesterlig til å skrive om mennesker og deres psyke – dette er rett og slett herlig krim! Takk og lov for at jeg allerede har fått et forhåndseksemplar av denne boken, for denne er det rett og slett ikke mulig å vente på.

Sikre tegn på din dødSikre tegn på din død av Torkil Damhaug (kommer september)
En pasient forsvinner på Akershus universitetssykehus. Samme natt blir han funnet i et kott i kjelleren, med strupen skåret over. Spor peker i flere retninger, blant annet til et brutalt gjengmiljø i bydelen Rosengård i Malmö. Tidligere rettsmedisiner Jennifer Plåterud blir tilkalt for å undersøke liket, men vet ingenting om hvor tett involvert hun selv i er drapet. I det ubarmhjertige sommerlyset blir hun tvunget til å se sammenhenger hun helst vil lukke øynene for. 

Jeg innrømmer at jeg ikke er vel bevandret i Torkil Damhaugs forfatterunivers, annet enn at jeg har hatt bøkene hans på leselista mi «bestandig». Jeg startet nettopp med Ildmannen som en oppvarming til denne som kommer nå i høst, og har allerede konkludert med at dette er krim presis etter min smak! Hans bakgrunn som lege ved psykiatriske institusjoner gjør nok at han har litt over snittet kjennskap til menneskers psyke, og dette gir en ekstra snert i historien.

ÅtseldyrÅtseldyr av Eystein Hanssen (kommer i september)
I en gammel jordkjeller i Vika finner en uteligger levningene av et barn. Eller er det det? Ellis åstedsundersøkelser avdekker flere levninger. Sakte dras etterforskningen lenger under bakken, til klaustrofobiske tuneller og glemte bunkere, en verden der dyr mishandles og mennesker tas av dage. Bare morderen kjenner alle utganger. Men Elli må inn. Hun har flere liv å redde. Vet vi
egentlig hva som finnes under bakken i Oslo?

Eystein Hanssens bøker om Elli Rathke og Jan Nereng har virkelig falt i smak hos meg (kanskje fordi Nereng kommer fra mitt hjemsted, Dokka?). Neida, selvfølgelig fordi bøkene er skikkelig gode, og dessuten at Hanssen bestandig har et viktig og aktuelt tema i sine bøker.
Tidligere anmeldt:
De ingen savner
Giftstrøm
Triangel

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *