Eira Solstad – ung prisvinnende anmelder

Eira

Foto: Nordre Land kommune – hjemmeside.

 

15. januar 2015 stilte Bjarte Bakken fra Foreningen !les opp på Dokka Ungdomsskole i et helt spesielt ærend. Han skulle dele ut prisen til Årets anmelder. Foreningen !les står bak Uprisen, som kåret årets ungdomsbok. De mener at en ungdomsbok skal bedømmes av ungdom. Ikke av voksne, slik vi vanligvis ser. Den aller beste av disse anmelderne, kunne Bakken fortelle, var Eira Solstad fra Dokka.
Eira hadde lagt inn 26 anmeldelser på uprisen.no innen året var omme – det betyr at hun har lest over halvparten av de norske bøkene utgitt for ungdom i 2014. Som begrunnelse for tildelingen sier juryen:
«Anmeldelsene er ofte rett på sak. […] etter et kort og presist handlingsreferat starter Eira med å argumentere for sine meninger på en saklig måte. […] hun er svært kritisk til bøker som andre har likt og motsatt, noe som vitner om en selvstendig leser. 
   Eira har lest 26 ungdomsbøker fra 2014, 60 % av alle som kom ut. Hun er med andre ord den i Norge som har best oversikt over ungdomslitteraturen i Norge i dag. Hun er kanskje Norges fremste ekspert på norske ungdomsbøker fra 2014″.

Dette er gode skussmål å få – og velfortjent. Jeg har sett Eiras anmeldelser og er mektig imponert over hva hun får med seg, hva hun legger vekt på og hvordan hun argumenterer for sine meninger. Ett sitat fra henne: «Hvis det er en bok jeg liker godt, eller dårlig, merker jeg det med en gang. Men det kan være litt mer krevende med de bøkene som ligger midt i mellom. Da må jeg prøve å tenke gjennom hva jeg synes er bra med boka og hva jeg ikke liker, og finne eksempler på det». Med dette viser Eira hvor god hun faktisk er. Det er lett å si «denne boka likte jeg (ikke)», mens det kan være en mye større jobb å gi en god anmeldelse til en middels god bok.

Når Eira blir spurt om hva hun savner i norsk ungdomslitteratur, sier hun at hun ønsker seg flere bøker med gode fortellinger om alvorlige ting. Her trekker hun fra Simon Stranger sin bok De som ikke finnes, en historie om en afrikansk gutt som flykter til Norge og lever som papirløs.

Eiras leseglede startet i 6. klasse da hun oppdaget bøkene om Harry Potter. Hun sier at det viktigste for å øke ungdoms leselyst er at de finner den rette boka – den boka som gjør dem oppslukt.

Det er godt å se at leselysten lever, også blant de unge. Og ikke bare leselysten, men litteraturformidlingen også – for å få andre til å lese. Jeg er stolt av å være sambygding og kollega av denne flotte, bokelskende jenta her!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *