Effekten av Susan av Peter Høeg

Effekten av SusanTittel: Effekten av Susan
Forfatter: Peter Høeg
Utgitt på Aschehoug 2015
Originaltittel: Effekten af Susan
Oversatt av Knut Johansen
Kilde: Biblitekbok

-Hvor er barna mine?
-Sønnen din er tilbakeholdt i Almoeda, en liten grenseby oppe mot Nepal. Siktet for forsøk på utsmugling av antikviteter. Datteren din har tilsynelatende rømt sammen med en prest ved Kali-tempelet i Kolkata.
[…]
-Din mann har reist til Goa med datteren til en maharaja. På sytten år. Og hele den sørindiske mafiaen etter seg.

Forlagets omtale: 
Susan er 43 år, lektor i eksperimentell fysikk, mor til tenåringstvillinger og gift med Laban Svendsen. Hun har en forbløffende evne til å fremkalle oppriktighet, og mennesker betror seg spontant til henne. 
Det er effekten av Susan.   
   Men Susan har misbrukt sitt talent. En lang fengselsstraff truer. 
   Hun får tilbud om en siste utvei. Hun skal oppspore et kvinnelig medlem av en nedlagt kommisjon og få henne til å avsløre hemmeligheter med vidtrekkende konsekvenser. Ikke alle ønsker at sensitive opplysninger skal komme fram i lyset. Mektige krefter begynner å puste Susan og familien i nakken.

Denne fikk jeg ikke til – enkelt og greit. Jeg vet ikke om det er digresjonene innen fysikk, tilbakeblikk, det litt overkolorerte litterære språket eller at selve handlingen (til tross for lovnadene) ikke er spesielt spennende. Jeg ser jo at boken blir lovpris av andre anmeldere, men jeg klarer ikke å slutte meg til den rosende omtalen. Dette var ikke noe for meg.

Dessuten lar jeg meg irritere over noe som for meg virker som ren latskap fra oversetterens side. Det er for mye dansk i den oversatte utgaven, ordene er oversatt – men det er ikke gjort noe med setningsoppbygningen i mange tilfeller. Ikke for at det gjør det noe vanskeligere å lese, og det skal sikkert være slik for at Høeg (åpenbart) geniale språk skal bestå, men for meg blir det bare irriterende:

-Vi har trampet i klaveret, sier jeg, -i India, alle fire, på hver vår måte Men vi får så et mirakuløst tilbud, fra den danske stat, vi skal finne en liten smule informasjon til dem.

Andre om boken:
Knut Faldbakken – VG

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *