Du av Caroline Kepnes

DuTittel: Du
Forfatter: Caroline Kepnes
Utgitt på Vigmostad & Bjørke 2016
Originaltittel: You
Oversatt av John Erik Frydenlund
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

Du kommer inn i bokhandelen og lukker døra pent igjen så den ikke skal slamre. Du smiler, sjenert over at du er slik en veloppdragen pike, og neglene dine er naturlige og v-genseren din er beige, og det er umulig å avgjøre om du bruker bh, men jeg tror ikke du gjør det. Du er så ren at du blir dirty og du mumler ditt første ord til meg – hei – mens folk flest bare ville gått rett forbi, men ikke du, i dine løstsittende rosa jeans, en rosafarge du har hentet fra Charlotte’s Web og hvor i all verden er det du kommer fra egentlig?

Forlagets omtale: 
Da en sexy, lovende forfatter entrer bokhandleren der Joe Goldberg jobber, gjør han ikke annet enn de enhver mann ville gjort: han googler navnet på kredittkortet hennes.
   Det er bare Guinevere Beck i New York City. Via hennes åpne Facebook-profil og hyppige oppdateringer på Twitter får Joe all informasjonen han trenger: Guinevere, Beck blant venner, gikk på Brown University, bor i Bank Street og kommer til å være på en bar i Brooklyn samme kveld – det perfekte sted for et «tilfeldig» møte. 
   Joe blir mer og mer besatt av Beck, og etter hvert har han full regi på livet hennes – uten hennes viten. Han forvandler seg sakte, men sikkert til Becks drømmemann og skyr ingen midler for å rydde eventuelle konkurrenter av veien – selv ikke drap.

Baksideteksten og blurbene lover en «vakkert konstrueret thriller», «en bekmørk hypnotiserende debutroman», og en en historie som får «leseren til å kikke seg en ekstra gang over skulderen».
Så, den skulle jo ha vært helt i min gate – men for meg faller den helt og fullt sammen allerede tidlig i historien. Tross handlingen (stalker, drap, uvitenhet og forfølgelse) er den ikke på  noe som helst tidspunkt verken skummel, creepy, spennende eller ekkel. Hvordan det er mulig å fortelle en slik type historie på en så flat og anonym måte er for meg en gåte – selv ikke drapene gjør noe med stemningen; det blir bare «vel, vel – der drepte han den personen ja»…. Rett og slett kjempeskuffende…

Jeg avslutter omtalen med å omskrive Daily Mails blurb på forsiden en liten smule:
«Hvis du bare skal lese én thriller i år, bør det ikke være denne»….

 

En tanke om “Du av Caroline Kepnes

  1. He he! Der traff du blink med omtalen. Blr også veldig skuffet over denne. Selve idéen er jo god, og kunne vært veldig spennende. Men gjennomføringen stemmer ikke overens med idéen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *