Doña Maria av Cecilia Samartin

<

/a>

Forfatter: Cecilia Samartin
Utgitt på Juritzen Forlag 2012
Originaltittel: Doña Maria
Oversatt av: Jorunn Leite
Kilde: Kjøpt selv

Doña Maria er en stolt, eldre kvinne som nå bor på ett rom i herskapshuset som før revolusjonen tilhørte hennes familie. Hun gleder seg til nevøen, Ernesto, skal vende tilbake fra utlandet.

Men Maria kjenner ikke sannheten. Ernesto lever under grusomme forhold i fengselet for sin opposisjon mot regjeringen. Hans kone Silvia nektes gang på gang å besøke ham. Hun inviterer de andre kvinnene på venterommet til å gå med henne fra kirken til en park i byen hver søndag. De tar på seg hvite klær og går med en rosa gladiol i hånden. Frihetsbevegelsen «Kvinner i hvitt» er født.

Las Damas de Blanco
Doña Maria bygger på faktiske begivenheter som fremdeles er under utvikling på Cuba. I morgentimene 18. mars 2003 arresterte det cubanske statspolitiet syttifem cubanske forfattere, journalister, menneskerettighetsforkjempere, kunstnere og bibliotekarer. De ble anklaget for å konspirere for å ødelegge Cuba, og var engasjert i fredelige kampanjer som hadde som mål å fremme menneskerettigheter for det cubanske folket ved å arbeide for politiske, sosiale og sosioøkonomiske reformer. Likevel, etter summariske rettssaker, ble alle syttifem dømt til fra seks til tjueåtte års fengsel.
Konene, døtrene og søstrene til disse politiske fangene samlet seg snart for å protestere mot den ulovlige fengslingen av mennene deres ved å gå i gatene i Havanna kledd i hvitt og med blomster i hendene. De nekter å gi etter for statens krav om å slutte å tale de politiske fangenes sak.

Las Damas de Blanco

I februar 2012 ble Las Damas de Blanco nominert til Nobels fredspris av medlemmer av USAs senat. Etter dette har Cubas regjering intensivert sine forsøk på å bringe til taushet alle dissidenter som etterlyser forandringer og frihet. Likevel marsjerer Kvinnene i hvitt trofast hver søndag – fra Santa Rita-kirken til parken – og de har sverget på å fortsette å marsjere til Cuba blir fritt.

—————————————————————————-

Dette en en vakker, vond og viktig bok! Vi får et godt innblikk i hvordan folk lever under det brutale regimet på Cuba, og vi møter forskjellige medlemmer av samfunnet som enten bøyer seg for revolusjonen, eller som ønsker å kjempe mot dem. Og ikke minst møter vi den fengslede Ernesto, som ikke har gjort noe annet galt enn å ønske et bedre liv for det cubanske folket. Vi vet jo egentlig at det er slik, men det gjør inntrykk å lese om de menneskeskjebnene som lider under regimet, og man kan ikke føle annet enn beundring for de sterke, modige menneskene som risikerer sitt liv i forsøkene på å gjøre Cuba til et bedre sted.

Jeg synes kanskje ikke at dette er Samartins beste bok (fra et personlig synspunkt, siden jeg har likt så godt bøkene som handler om mennesker som føler seg annerledes), men det er definitivt den viktigste! Og det er virkelig en god bok, den gjør noe med deg og forhåpentligvis øker den bevisstheten rundt de forhold som det cubanske folk lider under!

4 tanker om “Doña Maria av Cecilia Samartin

  1. Tilbaketråkk: Cecilia Samartin - presentasjon

  2. It was wonderful to meet you in Oslo and I appreciate your review of my latest novel, «Dona Maria». It is my greatest hope that those who read the book will be compelled to learn more about the Ladies in White. As we so often see in life, truth is more fantastic than fiction, and the reality behind the Ladies in White is no exception. I wish you all the best in your endeavors and I hope to see you again next time I have the opportunity to visit your beautiful country.

    Cecilia

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *