Djevelens giftering av Vidar Sundstøl

Djevelens gifteringTittel: Djevelens giftering
Forfatter: Vidar Sundstøl
Utgitt på Juritzen Forlag 2015 (Kommer 7. september)
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

Et langsomt tog av kappekledde skikkelser dukker fram mellom furustammene. En lav mumling fra mange stemmer. Midt i flokken bærer fire stykker en plattform med et lite tak over. Den er festet til to lange stenger som de har lagt over skuldrene. En slags bærestol. Under taket står en trefigur av en mann med et høyt, spisst hodeplagg.
[…] I det de setter seg i bevegelse, begynner de å synge. Sangen høres ut som om den har oppstått akkurat her. At den er blitt til i myrjorden. I gråsteinsuren under fjellknatten. I det sildrende bekkevannet. Som om det er en sang som ikke kan synges andre steder.

Forlagets omtale: 
Privatdetektiven og norskamerikaneren Max Fjellanger vender tilbake til hjemlandet for å gå i en venns begravelse. Det blir snart åpenbart at vennens død henger sammen med en forsvinningssak som for snart tretti år siden drev Max fra Norge og ødela vennens liv. Sammen med den unge bibliotekaren Tirill Vesterli fra Bø suges Max inn i en sak der de ikke kan stole på noen, der regelen om taushet er like sterk som i mafiaen, og der sporene må finnes i gammel folketro og et uhyggelig djevelsagn. 

Til tross for at flere bøker enn jeg kan telle, har blitt skrevet med lignende oppskrift (gammel myte, ny tid, mysterier og drap) funker dette for meg.

Boken utmerker seg i det Sundstøl er voldsomt flink til å skildre mennesker og miljø. Der krimbøker generelt gjerne ender opp med å gjøre omgivelsene og menneskene noe endimensjonale, gjør Sundstøls måte å skrive på at man blir kjent med omgivelsene også – boken er ikke avhengig av å støtte seg på kriminalhistorien alene.

Kriminalhistorien er ikke spesielt nytenkende og overraskende, men jeg likte den virkelig! Gammel oppskrift til tross, hvis en forfatter virkelig kan å skrive, funker det uansett.  Den er spennende og drivet i fortellingen gjorde at jeg nesten ikke klarte å legge fra meg boken underveis.

Denne Minnesota-trilogien som jeg til nå bare har hørt om, MÅ jo bare leses – for Vidar Sundstøl er virkelig en glitrende forfatter.

Andre om boken:
Bokbloggeir – Geir Tangen
Artemisiasverden
Med bok og palett

 

En tanke om “Djevelens giftering av Vidar Sundstøl

  1. Enig med deg, sjangeren funker og denne her var virkelig spennende. Kanskje en 13 på dusinet bok, for når jeg nå skal skrive om den en uke og tre bøker etter jeg leste den ferdig, måtte jeg gå kraftig i tenkeboksen 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *