Det som ikke dreper oss av David Lagercrantz

Det som ikke dreper ossTittel: Det som ikke dreper oss 
Forfatter: David Lagercrantz
Utgitt på Gyldendal 2015
Originatittel: Det som inte dödar oss
Oversatt av Elisabeth Bjørnson
Kilde: Bibliotekbok

Han, av alle selvopptatte idioter, skulle bli far på heltid, og hvor sprøtt var ikke det? […] Han visste ingenting om barn og knapt nok noe om livet i det hele tatt, og det mest merkverdige av alt: Ingen hadde bedt ham om det.
[…] Han hadde bestemt det selv, og nå hadde han tenkt, til tross for den tidligere dommen i barnefordelingssaken, og helt uten forvarsel, å bare stille opp hjemme hos sin ekskone og ta med seg sønnen.
[…] Uten å protestere, bortsett fra høyst symbolsk, lot de ham ta gutten med seg. Kanskje opplevde de August bare som en byrde.

Forlagets omtale: 
Tidsskriftet Millennium hr fått nye eiere. Onde tunger påstår at tiden har gått fra Mikael Blomkvist, og at han burde inne seg noe annet å gjøre. 
   Lisbeth Salander er rastløs. Hun deltar i et hackerangrep, tilsynelatende uten noen spesiell grunn. Hun tar risikoer hun vanligvis er nøye med å unngå. Det ligner ikke henne. 
   En sen nattetime får Mikael Blomkvist en telefon. Det er professor Fans Balder, en ledende autoritet innen forskning på kunstig intelligens. Balder påstår at han sitter på revolusjonerende opplysninger om amerikansk industrispionasje som kan ryste verden. Han har dessuten hatt kontakt med en ung, kvinnelig superhacker, som har en viss likhet med en person Mikael Blomkvist kjenner godt.
   Mikael Blomkvist begynner å håpe at det skupet som han og Millennium sårt trenger, er innen rekkevidde. Lisbeth Salander har, som vanlig, sin egen agenda.

Uavhengig av hva jeg mener om utgivelsen av denne boka – er historien helt ok. Men den er som jeg fryktet – etter å ha sett flere intervjuer med forfatteren – overfylt med ord!! Det er så mye ord her, at historien og spenningen rett og slett drukner i alle ordene som ikke trenger å være der. Alle tilløp til spenning, kollapser i en eller annen utlegning med overflødige ord! 484 sider for å fortalt denne historien er i hvert fall for mye – kanskje 100 færre?

Historien bak utgivelsen av denne boken er jo en sak for seg. Jeg har faktisk tenkt veldig mye på om jeg i det hele tatt skulle lese denne boken, eller rett og slett bare boikotte den av respekt for avdøde Stieg Larsson og hans samboer Eva Gabrielsson. Jeg angrer litt på at jeg lot min egen nysgjerrighet få overtaket, i stedet for å la Millennium-serien dø med Stieg Larsson.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *