Det glemte landet av Catherine Chung

Det glemte landetTittel: Det glemte landet
Forfatter: Catherine Chung
Utgitt på Juritzen Forlag AS 2013
Originaltittel: Forgotten Country
Oversatt av Arve Torkelsen 
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

Bare det at Hannahs navn ble nevnt, var nok til å gjøre mor oppløst i tårer i minst en time. «Oppløst» er ikke å ta for sterkt i. Når mor gråt, forsvant hele verden. Far og jeg opphørte å eksistere, og selv Hannahs skyggeaktive skikkelse ble tilslørt. Dette kunne skje hvor som helst, når som helst – også ute blant folk. I begynnelsen lurte jeg på hvordan mor kunne være så full av bekymring, hvordan én kropp kunne inneholde så mye. Så skjønte jeg at det var et spørsmål om å presse det sammen.

Samme natt som Janies søster Hannah blir født, forteller bestemoren henne en urovekkende historie: Siden Japan invaderte Korea på 1930-tallet har familien mistet en datter i hver generasjon, Janie må derfor passe ekstra godt på Hannah. Da søsteren likevel forsvinner mange år senere, er det Janies oppgave å finne henne igjen.

Den koreanske familien bestående av mor, far og to døtre emigrerer fra Korea til Amerika fordi faren publiserte en pamflett som myndighetene ikke kunne godta. Tilværelsen i Amerika er ikke lett for en familie som er annerledes enn alle andre, og vi får et godt innblikk i hvordan dette kan arte seg. Vi får også et godt og levende innblikk i hvordan en koreansk familie lever – med ære, pliktfølelse og kjærlighet til hverandre og sin historie, og hvordan dette kan settes på prøve når man så gjerne ønsker å finne sin egen vei og hva som til slutt er det viktigste.

Boken er en liten perle som lærer oss om andre kulturer, kulturforskjeller og immigrasjon. Den er en nydelig fortelling som jeg ikke klarte å legge fra meg – og jeg kunne levende forestille meg omgivelsene både i Korea og i Amerika.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *