De fire siste ting av Andrew Taylor

De fire siste tingTittel: De fire siste ting
(Bok nr. 1 i Roth-trilogien)
Forfatter: Andrew Taylor
Utgitt på Vigmostad & Bjørke 2008
Originaltittel: The four last things (1997)
Oversatt av Kari og Kjell Risvik
Kilde: Bibliotekbok

[…] Denne julenissen var en privat guddom, en kilde til små mirakler og uventede gleder. Denne julenissen – hvem ellers? – var den som hadde ansvaret for Lucy Appleyard.
Lucy sto i hagen på baksiden av Carla Vaughans hus. Eddie befant seg i den mørke passasjen, mens Lucy var like ved et opplyst vindu, så det var ikke til å ta feil av. Det regnet, og i det mørke håret var det dråper som glitret som perler. Han gispet ved synet av henne. Det var som om hun hadde stått der og ventet på ham. En tidlig gave, tenkte han, pakket i julepapir. Han gikk nærmere og stanset ved porten.

Forlagets omtale: 
En iskald vinterdag blir lille Lucy Appleyard kidnappet fra dagmammaen sin, og marerittet er i gang. Det er som om barnet har forsvunnet i løse luften uten å etterlate seg noe tegn på hvor hun kan befinne seg, inntil politiet gjør et grusomt funn på en av Londons kirkegårder. Det dukker etter hvert opp flere groteske funn, alle på steder med religiøs betydning. Er dette offergaver, og hva symboliserer de? 
Lucys foreldre, en kvinnelig prest og en politibetjent som er i ferd med å falle i unåde på jobben, innleder en innbitt kamp for å forhindre at lille Lucy skal bli det neste offeret. Hvordan kan de ha håp om å stanse de onde kreftene som samler seg rundt deres uskyldige datter?

Og hvorfor i all verden har jeg ikke hørt om denne forfatteren før? På coveret er Gunnar Staalesen sitert på at «Den er et mesterverk», og det har Staalesen sannelig fullstendig rett i. Dette er psykologisk krim på sitt aller, aller beste – og det beste av alt er at dette er første boken i en trilogi, og forfatteren har i tillegg enda flere bøker ute på norsk.

Dette er altså hva en tilfeldig tur på biblioteket, bare for å slå ihjel litt tid, kan ende opp i – oppdagelsen av en for meg ukjent forfatter, som gir meg en av de beste leseropplevelsene jeg har hatt på lang, lang tid. Heldigvis plukket jeg med meg hele trilogien, for til tross for at det står at bøkene kan leses enkeltvis, synes jeg slutter på første bok var slik at jeg bare måtte plukke opp bok nummer to i et forsøk på å få flere svar!

Andre om boken:
Leif Ekle – NRK
Kurt Hanssen – Dagbladet

 

En tanke om “De fire siste ting av Andrew Taylor

  1. Fin omtale som fikk meg til å se nærmere på mitt kjennskap til Taylor. Jeg har lest Dommen over fremmede og Arven etter de døde og gitt begge 4`er på terningen. Kanskje jeg skal prøve meg på denne og se om lesesmaken min har utviklet seg de siste 5-6 årene. Takk for supert lesetips!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *