Dan Brown

Dan Brown, født 1964 er en amerikansk forfatter som skriver spenningsromaner. Han vokste opp i New Hampshire i USA.

Brown prøvde seg først på en karriere innen musikk, uten at dette tok helt av. I 1996 bestemte han seg for å bli forfatter på heltid etter at han hadde undervist i engelsk ved Philips eceter, og i 1998 kom Den digitale festning ut. Han ga så ut 2 andre romaner, uten at disse oppnådde den helt store suksessen. Det var først da han kom med sin fjerde roman, Da Vinci-koden at suksessen var et faktum. Denne toppet New York Times’ bestselgerliste etter bare én uke på markedet og blir nå ansett for å være en av de mestselgende bøkene i historien. Den er oversatt til 44 forskjellige språk og har solgt over 80 millioner eksemplarer på verdensbasis. Dette førte til at salgstallene på de andre bøkene hans økte betraktelig.

Bøker i kronologisk rekkefølge:
Digital Fortress -1998
(Norsk utgave: Den digitale festning – 2005)
Angels and Demons 2000
(Norsk utgave: Engler og demoner – 2000
Deception Point – 2001
(Norsk utgave: Iskaldt bedrag – 2006)
The Da Vinci Code – 2003
(Norsk utgave: Da Vinci-koden – 2005)
The Lost Symbol – 2009
(Norsk utgave: Det tapte symbol – 2009)
Inferno – 2013

I 2006 ble filmen Da Vinci-koden lansert, og i 2009 kom Engler og demoner som film. Spesielt Da Vinci-koden ble svært omdiskutert pga dens tematikk om Jesus og Maria Magdalenas liv og skjebne. Begge filmene (og bøkene) har Robert Langdon (spilt av Tom Hanks i hovedrollen. Han er en amerikansk professor innen religiøs symbologi, han er ekspert på kunst, symboler og koder og jobber ved Harvard. Robert Langdon møter vi også i boken Det tapte symbol, men denne boken har ikke blitt filmatisert.

To år før Da Vinci-koden kom ut, ga Tom Egeland ut boken Sirkelens ende. Både anmeldere og lesere påpekte at de har store tematiske likhetstrekk – hovedpersonen i Egelands bok er i tillegg albinoen Bjørn Beltø – vi møter også en albino i en sentral rolle i Bronwn bok. Egeland har selv kategorisk avvist antydninger om at Dan Brown har plagiert ham.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *