Dagens boktips 28. januar presentert av Gabi Gleichmann

Med livet foran seg av Émile Ajar/Romain Gary
(Teksten er en redigert versjon av Gleichmanns essay om forfatteren og hans arbeid, etter avtale med forfatteren.)

Bakgrunn:

Foto: The Guardian

Foto: The Guardian

En overskyet ettermiddag for 30 år siden, i sitt elegante hjem i Paris, løfter en velkledd herre en pistol mot tinningen og tar med ett skudd livet av to av Frankrikes mest bemerkelsesverdige forfattere: Romain Gary og Émile Ajar.
Det spektakulære selvmordet slo ned som en bombe langs Seinens venstre bredd og ga gjenklang over hele verden. For slik ble et av den franske litterære scenes mest omtalte mysterier avslørt.

Selvmorderen ble født i 1914 i Litauen under navnet Roman Kacew. Som 14 åring kom kan til Paris og ble etter kort tid verdensmester i bordtennis, pilot i flyvåpenet, aktiv i motstandsbevegelsen, krigshelt, dekorert med Hederslegionen, fransk ambassadør, feiret forfatter, filmskaper og en beryktet kvinnebedårer.

Romain Garys internasjonale litterære gjennombrudd kom i 1956 med den Goncourt-belønnede romanen Les racines de ciel, om en mann som forsøker å redde Afrikas elefanter fra utryddelse.

Folk som kjente Gary, opplevde ham som en kameleon. I biografier beskrives han som en gåtefull, mangefasettert person. Han var den fødte kosmopolitt, hjemme overalt og ingen steder. Han førte seg like ledig i salongene og storpolitikkens finstuer som på fortauskafeene.
Gary var forvandlingens mester og la for dagen et bemerkelsesverdig mot til stadig å skifte ham og gjøre nye erfaringer.
Han skrev en komisk kortroman, Gros Calin, om en mann som lever i symbiose med en pytonslange. Sjelden har jeg (Gabi Gleichmann red.anm.) sett en forfatter skifte stil og tonefall så kraftfullt som Gary gjør i denne romanen.
Han postla manuskriptet under pseudonymet Émile Ajar og boken ble umiddelbart en kritiker- og salgssuksess.

Agora Publishing

Agora Publishing

Med livet foran seg
Romanen handler om Momo (Mohammed) – en foreldreløs arabisk gutt som verken vet hvor han kommer fra eller hvor gammel han er. Momo tas hånd om av madame Rosa, en pensjonert jødisk prostituert, som lærer ham alt om livet og det som ligger foran ham. Den makeløst morsomme romanen utspiller seg i Paris-bydelen Belleville, blant horer, transvestitter, halliker og fattige innvandrere. Momos historie fortelles i et rasende tempo, med et vilt språk, rikt på lystige uttrykk og bakvendte formuleringer. Ordene ånder fritt mellom høyt og lavt, mellom filosofiske tanker om liver og panoramiske sveip over tilværelsens elendighet.

Uhyre innsiktsfullt skildres en verden av rusmisbruk, rasisme, prostitusjon, elendighet og segregasjon. Trettifem år etter bokens utgivelse er dens bilde av livet på bunnen av det franske samfunnet mer aktuelt enn noensinne.

Boken er den mest solgte og leste boken i Frankrikes historie, og den ble kroner meg landets høyeste litterære utmerkelse, Goncourt-prisen – og dette utløste ville spekulasjoner om hvem som skjulte seg bak navnet Émile Ajar. Også Gary ble utpekt, men kritikerne avviste denne muligheten med argumentet: «Å nei, Gary har ikke tilstrekkelig talent».

Gary utga ytterligere to romaner som Émile Ajar, blant annet den merkelige Pseudo der han begår et litterært lystmord på «den mislykkede Romain Gary».

Igjen ville han bryte seg løs, fri seg fra alt. Men denne gangen var det ikke nok å skaffe seg et nytt pseudonym.
Ved siden av Romain Garys lik fant man igjen et manuskript som avslørte mysteriet med Émile Ajars identitet: «Vie et mort d’Émile Ajar». Teksten avsluttes med ordene: «Jeg gikk lei av meg selv. Takk, og farvel.»
*********************************************************************************************************

Foto: Aschehoug Forlag

Foto: Aschehoug Forlag

Gabi Gleichmann
Gabi Gleichmann er født i Ungarn i 1954. Som ung flyttet han sammen med familien til Sverige hvor han etterhvert ble skribent, litteraturkritiker og forlegger.

I 2012 debuterte han som romanforfatter med det historiske og nydelige Udødelighetens elixir, utgitt på Aschehoug Forlag. Her følger vi Spinoza-slektens historie gjennom Europa og århundrene.

 

Agora Publishing:
Agora Publishing er et selvstendig og uavhengig forlag drevet av Anette og Gabi Gleichmann.
Deres visjon er å utgi et utvalg av verdenslitteraturens originale, viktige, morsomme  og fantastiske bøker som er ukjente i Norge.
I samarbeid med Aschehoug Forlag (produksjon, salg og markedsføring) planlegges det derfor å utgi noen av vår tids mest betydningsfulle utenlandske forfattere i norsk oversettelse.
Agora Publishing

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *