Da gråter englene av Marianne

Da gråter engeneTittel: Da gråter englene
Forfatter: Marianne (anonym)
Fortalt til Unni Wenche Tandberg
Utgitt å Hjemmets Bokforlag 1996
Kilde: Bibliotekbok

Forlagets omtale: 
Så lenge hun kan huske, har Jehovas vitner og moren vært det viktigste i Mariannes liv. Møtene med sang og bønn. Morens venner med samme livssyn som henne selv.
   Moren sier at Jehova liker barn som er lydige og gjør som moren og Jehova sier. Dessuten er Harmageddon, verdens undergang, nær, og det må de fortelle til så mange som mulig, slik at de kan få en sjanse til å finne sannheten og være plant dem som får innpass i paradis. 
   Det går bra lenge. Men så begynner Marianne på kosen og oppdager en helt annen verden. Riktignok vil hun gjerne at Jehova (og moren!) skal være fornøyd med henne, men det er gøy å lage julepynt også! Jehovas vitner feirer verken jul, fødselsdager eller 17. mai. 
[…] Historien om Marianne er historien om en ung hente som ikke klarer å eve innenfor så trange rammer. Hun føler at hun blir spist opp av sin egen guds- og morsfrykt. Hun orker ikke lenger å leve opp til de forventningene og krav moren, Jehova og vitnene stiller til henne.

Dette er en veldig skremmende og informativ bok. Vi har sannsynligvis alle kjent et Jehovas vitne – den jenta på skolen som aldri fikk lov til å komme i bursdager, eller gutten som ikke var med å feirer 17. mai. Men har vi egentlig visst hva dette innebærer?
Marianne forteller en hjerteskjærende historie om en mor som med fryktelige argumenter tukter jenta si til å gjøre det moren (eller Jehova) vil – som kaster seg desperat ned på gulvet i krampegråt hvis Marianne har gjort noe hun ikke skal gjøre. Og om faren, som ikke er vitne, og forsøker å være en buffer mellom jentas to ønsker om hvordan hun vil leve livet sitt.

Marianne forteller historien for at andre skal få vite hvordan det er å vokse opp blant Jehovas vitner. At vi skal få vite hvilken annerledes barndom de ar – og hvor forferdelig det er å bli utstøtt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *