Papillon av Henri Charriére. Anbefalt av Frode Granhus

PapillonPapillon av Henri Charrière
Norsk utgave: Cappelen 2007
Oversatt av Axel Amlie

Frode Granhus skriver om denne boken:
«Jeg var tretten år, og hjemme fra skolen på grunn av en kraftig influensa. Jeg hadde hørt foreldrene mine snakke om en bok som begeistret, men da jeg fant den frem, mistet jeg litt av motet: Det var en av de tykkeste bøkene i bokhylla. Etter noen sider var snørr og feber glemt. Jeg ble sugd inn i et fantastisk eventyr, som den dag i dag står som det forrige århundrets beste røverfortelling. Eller er det en autobiografisk roman Henri Charrière har skrevet?
Det er uansett en historie om helvete på jord i franske straffekolonier, men også om ukuelig pågangsmot og varmt vennskap. Handlingen er lagt til årene 1931-1945 i Fransk Guinea. Henri Charrière, som blant medfangene gikk under navnet Papillon, ble uskyldig dømt for drap. Hans vilje til overlevelse, samt ønsket om å få friheten tilbake, er bokens drivkraft.
Ja, det var en tykk bok for en trettenåring, men jeg leste og leste til langt på natt. Neste dag var jeg strengt tatt frisk nok til å gå på skolen, men jeg la inn noen ekstra host og ble hjemme. Jeg måtte lese videre, måtte finne ut hvordan eventyret – eller biografien – endte.
Boken ble filmatisert i 1973 med Dustin Hoffman og Steve McQuinn i hovedrollene. Det er en av få filmer som nesten når opp til boken. Men bare nesten.»

Foto: Kjell Ove Storvik

Foto: Kjell Ove Storvik

Frode Granhus:
Frode Granhus (f.1965) er en norsk kriminalforfatter, som til daglig jobber som rådgiver i NAV i Leknes.
Han debuterte med krimromanen «Hevneren» i 2003.
I 2010 kom «Malstrømmen» og oppfølgeren «Stormen» kom ut i 2012.


Djevelanger

Aktuell med:
Djevelanger i februar 2014; 
 tredje bok i serien med Rino Carlsen i hovedrollen.
Igjen er det den uforutsigbare nordnorske naturen som danner bakteppe for en uhyggelig god intrige.
Lille Ida vinker til moren sin og hopper glad for fornøyd av gårde – men hun kommer aldri inn igjen.
Regnet lar vente på seg denne sommeren, og Emilie Sandes fortvilelse øker. Tjernet hun stadig søker til er i ferd med å tørke ut, og noe ligger skjult under overflaten – noe som hun for all del ikke ønsker at skal komme opp i dagen.

6 tanker om “Papillon av Henri Charriére. Anbefalt av Frode Granhus

  1. Gleder meg til å lese den nye boken hans. Jeg fikk et skikkelig flash back da du skriver om Papillon, for den leste jeg også da jeg var ganske liten. På tide å lese den igjen, det er helt sikkert 🙂

  2. Nå måtte jeg flire her… Jeg selv tok en ekstra fridag (for mange herrens år siden) da jeg første gang begynte å lese Papillon. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har lest boka siden dengang, men det er ikke få. Ei av mine store favoritter gjennom tidene – som jeg vet jeg ikke har lest på 13 år, men nå kom den fram i pannen. Igjen. Takk for tips Frode Granhus, som jeg ikke har lest sålangt -)

  3. Papillon er en fantastisk bok, og det er også oppfølgeren Banco. Den forteller den spennende historien om hva som skjedde etterpå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *